Na temu Muzeji između stvarnog i digitalnog, Arheološki muzej Zadar neće biti otvoren za posjetitelje u Noći muzeja 2022.

Program će se u u petak 28. siječnja 2022., moći pratiti na Facebook stranici Muzeja od 18 sati do 1 sat ujutro.

U programu koji su priredili muzejski djelatnici, samostalno ili u suradnji s vanjskim suradnicima ili ustanovama, donosi 3D virtualne šetnje, digitalnu pamtilicu, videopriloge i neizostavne nagradne igre.

Ove godini se obilježava 190. obljetnicu Arheološkoga muzeja Zadar, a ujedno je i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Oni koji u petak ostanu do kraja, imat će priliku uživati u programu koji je ostvaren u drugoj Noći muzeja, sada već davne 2009. godine.

PROGRAM:
18.00 - 01.00
JEDAN MUZEJ - BEZBROJ PRIČA / Odjel za marketing i odnose s javnošću i AlbaDigital
Promidžbeni spot Arheološkoga muzeja Zadar na inovativan način popularizira muzejsku građu i djelatnost muzeja općenito. U spotu se mogu vidjeti najatraktivniji muzejski izlošci kao i prekrasni kadrovi Muzeja snimljeni iz zraka. U sklopu programa Noći muzeja spot će biti premijerno prikazan na Facebook stranici Arheološkoga muzeja Zadar.
19.00 - 01.00
MUZEJ + IGRA = PAMTILICA / Neven Mazić, AnabelaTeslić i Jelena Vekić Bašić
Da bismo naše najmlađe posjetitelje upoznali s građom koju Arheološki muzej Zadar izlaže u stalnome postavu, priredili smo novu digitalnu igru. Nakon 2D i 3D slagalice došla je na red i igra pamćenja. Cilj je igre pronaći parove i proći sve razine. Naš je cilj da ilustracije muzejskih predmeta ostanu u pamćenju još dugo nakon što igra završi.
20.00 - 01.00
RIMSKI HRAM UZ MODERNE TEHNOLOGIJE / Vladimir Kusik, Robert Maršić, Kornelija A. Giunio i Neven Vlakić
U obliku videopriloga predstavit će se rimski hram u današnjemu Ninu - najveći antički hram na istočnoj obali Jadrana. Zračne snimke, fotografije i trodimenzionalni modeli pratit će obradu raznolikih tema iz prošlosti - od rimske religije i rituala do arhitektonskih značajki i povijesti arheoloških istraživanja hrama rimske Enone.

21.00 - 01.00
3D VIRTUALNI PRIKAZ TREĆEGA ŠIVANOG BRODA IZ ANTIČKE LUKE U ZATONU KOD NINA / Dušanka Romanović
Izložba „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina"pruža kratak pregled istraživanja triju šivanih brodova pronađenih u luci, tzv. serilija. Tehnika gradnje tih brodova sa sigurnošću se može atribuirati Liburnima koji su bili poznati kao vrsni brodograditelji. Brod Zaton 3 detaljno je dokumentiran, a KotaroYamafune napravio je njegov 3D georeferencirani fotogrametrijski model.
22.00 - 01.00
KERAMIČKA AMFORA S NATPISOM „FELIX ARBA", suvenir antičkog doba/ MartinaRajzl
Keramička amfora s natpisom „FELIX/ARBA" (Sretni Rab) pronađena je u grobu u Ninu 1895. Stilske i tipološke značajke, natpis izveden tehnikom „a labarbotine", svrstavaju je u grupu predmeta lokalne proizvodnje koji se mogu interpretirati kao antički suveniri.Lagana i lako prenosiva bila je namijenjena tržištu malih razmjera i s eventualnim tekućim sadržajem imala je funkciju mementa s putovanja.
23.00 - 01.00
PROJEKT 3D DOKUMENTACIJE MATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE / Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i Arheološki muzej Zadar
Studenti i profesori Odjela za geografiju u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar proveli su projekt 3D dokumentacije materijalne kulturne baštine na primjeru pluteja iz crkve sv. Nediljice i kipa cara Tiberija u stalnome postavu Muzeja. Za prikupljanje podataka korišteni su ručni 3D skeneri Artec Eva i ArtecSpider koji predstavljaju najnoviju tehnologiju za digitalnu 3D dokumentaciju predmeta.
00.00 - 01.00
U 190, 15 / Ivan Čondić, Jakov Vučić i Jelena Vekić Bašić
U godini u kojoj obilježavamo 190. obljetnicu Arheološkoga muzeja Zadar obilježavamo i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Sada već davne 2008. AMZd je, u suradnji s Muzejom antičkoga stakla, prvi put sudjelovao u Noći muzeja. Za kraj večerašnjega programa donosimo vam film iz muzejske produkcije koji je pratio izložbu „Lux in Tenebris" otvorenu u Noći muzeja 2009.