Programom pod nazivom "Hrvatska solo pjesma u europskom kontekstu", nastavlja se ciklus pretplate Koncertnog ureda Zadar. Koncert je na rasporedu u utorak, 25. siječnja u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta, a nastupit će Marta Hut i Jurica Šoša. To je ujedno nastavak projekta Bersijada, koji promovira glazbu najznačajnijeg skladatelja hrvatske moderne koji je dio života proveo u Zadru.

Pjesma, odnosno praksa uglazbljivanja poezije, traje od antike, preko srednjovjekovnih trubadura, do romantičarskog Lieda i 20. stoljeća kada je pjesma u pop, rock i zabavnoj glazbi zagospodarila glazbenim formama sve do danas.

U umjetničkoj formi pjesma doživljava vrhunac u 19. stoljeću kroz stvaralaštvo Franza Schuberta. Putem koji su nastavili Hugo Wolf, Richard Wagner i Richard Strauss kročili su i hrvatski skladatelji Blagoje Bersa i Jakov Gotovac, kao i prva naša skladateljica Dora Pejačević, čiji je strelovit umjetnički razvoj zaustavljen iznenadnom smrću na porođaju.

Ulaznice se prodaju na adresi www.kuzd.hr, te u subotu, ponedjeljak i utorak na info pultu Kneževe palače od 11-13 i 18-20 sati, s time da na dan koncerta blagajna od 19 sati seli u Svečanu dvoranu Sveučilišta.