Prva predstava ovogodišnje kazališne, a također i plesne sezone održat će se u petak, 14. siječnja u 20 sati u velikoj dvorani HNK Zadar. Predstava Bolero u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla i u koprodukciji s HNK Zadar, premijerno je izvedena na prošlogodišnjem Zadarskom kazališnom ljetu te je zbog svoje atraktivnosti i umjetničke vrijednosti uvrštena u repertoar zadarskog kazališta.

Bolero, najpoznatije djelo francuskog skladatelja Mauricea Ravela, pisano je primarno kao balet. Dovršeno 1928. godine do dan danas plijeni svojom snagom i svježinom te se izvodi se na svim svjetskim pozornicama. Zadarski plesni ansambl je za obilježavanje tridesete godišnjice postojanja odabrao upravo ovo djelo zbog svoje izuzetne upečatljivosti, a također i kao izazov. U godini kada su izvedbeni umjetnici drastično zakinuti izvedbama, dok je brojnost publike minimalna, ovo furiozno djelo posvećeno je razlogu postojanja jedne predstave: publici!

U svojoj strukturi inačica predstave Zadarskog plesnog ansambla je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija. Kroz komunikaciju s gledateljima, računajući na kolektivnu memoriju koja se oslanja na Ravelovo remek djelo izgrađuje se scenski prostor doslovno i fizički tijelom i scenografijom.

U drugom dijelu koji je posveta životnoj radosti i plesu, koreografkinja Sanja Petrovski drži se tradicionalnog predloška gdje je solist/ica okružena brojnim plesačima. U retro-varijanti Zadarskog plesnog ansambla koja se bazira na konceptu velikog Mauricea Béjarta, na velikom crvenom stolu je plesačica, a oko nje na stolicama prati je 15-ak izvođača raspoređeni u strogim, geometrijskim slikama. Prateći kompoziciju, ovo scensko djelo uvodi sa svakim stavkom novi plesni pokret, gestu ili udarac, a sa svime dirigira solistica držeći sve pod kontrolom u neprekidnoj gradaciji. Bolero je nesumnjivo kao cjelina erotično djelo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Izvedba Zadarskog plesnog ansambla bazirana je na dualnosti: minimalizam mase plesača naspram raskoši plesnog izraza soliste, strogi ritam naspram impresiji glavne melodije. Ritmovi i pjevanje se na početku predstave izvode u živo od strane izvođača, a u posljednjem dijelu predstave orkestralna izvedba preuzima kompletnu scenu i dovodi ovo scensko događanje do vrhunca.

Koncept, režiju i koreografiju potpisuje Sanja Petrovski, solistica plesnog ansambla je Patricia Gospića, a svoje pjevačke uloge imaju Nada Smoljani Zrinka Tomašić. U predstavi su angažirani članovi ansambla: Josipa Štulić, Marta Huber, Matea Bilosnić, Martina Ružić, Korina Oltran, Anđela Matulić, Marta Diklan, Greta Marasović, Jelena Turčinov, Karolina Mijić, Kate Kukljica, Mato Đurđević, Hiroto Kida.

Kostimografiju potpisuje Marija Šarić Ban a scenografiju Robert Košta i Marjan Nižić.
Bolero je premijerno izvedeno na 27. Zadarskom kazališnom ljetu 2021. povodom 30. obljetnice djelovanja i umjetničkog rada ZPA, ovo najpoznatije francuskog skladatelja Maurice Ravela još uvijek plijeni svojom snagom i svježinom te se izvodi na svim svjetskim pozornicama.