Kazalište lutaka Zadar s prvim danom 2022. godine ušlo je u svoju 70. godišnjicu postojanja. Prva odigrana predstava bila je Crvenkapica, ali ne originalna bajka već prilagođena priča Vladimira Nazora koju je režirao Mile Gatara. Kazalište lutaka održalo je tu predstavu do današnjeg dana, ali o toj kao i svemu što su godinama stvarali zadarski lutkari bit će zapisano u monografiji.

Nju je napisao Abdulaf Seferovića, koji je i sam bio član ansambla, a uredila dr. sci Teodora Vigato. Ona je već 2015. godine objavila kako je Glavni redatelj, dramaturg i glumac u Crvenkapici bio lutkar Mile Gatara koji je utemeljio Kazalište lutaka u Zadru i predstavio se osobnom lutkarskom poetikom.

Monografija Kazališta lutaka, prema informacijama ravnateljice Iris Pavić Tumpa, nije jedino čime će se obilježiti vrijedna obljetnica. - Bit će ovo godina velikih događaja. Priredit ćemo izložbe naših velikih lutkara i scenografa Branka Stojakovića i Mojmira Mihatova. Tomislav Marijan Bilosnić svojom će foto - izložbom podsjetiti na gostovanja lutkara, navodi ravnateljica.

U drugoj polovici siječnja, Kazalište lutaka evocirat će se na svog lani preminulog velikana, glumca - prvaka Zlatka Koštu za kojeg će se održati službena komemoracija.

Kazalište lutaka u slavljeničkoj godini pune umjetničke zrelosti i afirmacije, otvorit će i Glazbene večeri u sv. Donatu.

Na pozornici uz sv. Donat izvest će se glumačka predstava Petar Pan na glazbu Bruna Bjelinskog. Uz orkestar HRT za režiju smo dogovorili  svestranog glumca i redatelja Roberta Boškovića koji se već dokazao režijama opera. Trebao bi to biti glumačko - glazbeni spektakl, najavljuje Iris Pavić Tumpa.

Kazalište lutaka imat će premijeru i na Zadarskom kazališnom ljetu s Brešanovim Hamletom u Mrduši Donjoj, zajedničkim projektom s HNK Zadar u kojem će jedinstvenu ulogu imati lutkari.