Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2021. godinu, koji je raspisala na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu „Best Book Design from all over the World", koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo 175 izdanja, od kojih je ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademski slikar - grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar - grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, djelatnica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 17. Među njima je knjiga zadarske autorice Antonije Mlikota "Zadar - obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu". Grafičko oblikovanje potpisuju Željka Sambolek Mikota i Tea Pavić a nakladnik je Školska knjiga.

 

Među 17 odabranih našle su se još dvije knjige vezane za zadarsko područje: knjiga fotografija Damira Fabijanića "Pagradotok", u kojoj su zastupljeni motivi otoka Paga kroz 45 godina rada, te zbirka pjesama nekadašnje zadarske studentice Olje Savičević Ivančević "Zaljubljena u čitav svijet".

- U ovogodišnjem izboru nismo željeli uzimati u obzir rješenja prethodno poslanih odabira, a rukovodili smo se inventivnošću pristupa koji slijedi duh današnjeg vremena, istaknula je izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, članica stručnog ocjenjivačkog suda.

Nakon međunarodnog natječaja i izložbe Best Book Design from all over the World i izlaganja na sajmu u Frankfurtu u okviru izložbe Book Art International, odabrane knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu, koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).