Nakon kratke točke polaznika Velike drame, inače fragmenta iz "Mikrofikcija", u caffe baru Lovre održana je konferencija za medije kojoj je Drama plus predstavila svoj četvrti kazališni program pod nazivom "U svijetu bez iluzija čovjek je stranac".

Prva ovogodišnja premijera Drame Plus bio je "Slučaj Mersault", autorski projekt Vinka Radovčića i Nine Pavlović koji su u koprodukciji s HNK Zadar, prvi postavili Camusovog "Stranca" na kazališne daske. U radu jedan na jedan za vrijeme zabrane okupljanja rodila se potpuno drugačija, zanimljiva predstava "Mikrofikcije" Régisa Jauffreta koja ujedno predstavlja drugu ovogodišnju premijeru. "Zvjezdano dijete" makedonskog slikara i pisca Vane Kosturanova u izvedbi malih polaznika treća je hrvatska praizvedba, dok ćemo četvrtu gledati u četvrtak, 30. prosinca s početkom u 20:30 sati u Kazalištu lutaka Zadar, a riječ je o romanu Édouarda Louisa, "Tko je ubio mog oca", najavio je redatelj Vinko Radovčić.

Svi odabrani naslovi progovaraju o usamljenosti, udaljenosti, poimanju i nošenju s bolesti kao neprijateljem kojeg ne možemo uvijek jasno vidjeti. Osim premijernih naslova, četvrti program Drame plus u 2021. činili su niz projekata i radionica te repriznih predstava: "Instrukcija", "Zločin i kazna", "Kabanica", "U očekivanju Godota" i "Ružno pače".

- U vrlo aktualnom tekstu predstave "Tko je ubio mog oca" riječ je o odnosu sina i oca, ali u cijeloj priči glavnu ulogu igra politika. U predstavi igra mladi glumac Marko Kasalo u alternaciji sa Denijem Sankovićem. Početna ideja bila je duodrama s oba glumca, no autorska prava nisu nam dopuštala da toliko mijenjamo tekst, tako da smo morali napraviti onako kako nalaže izvornik. U sat vremena vidjet ćemo 25 u potpunosti drugačijih scena koje na različite načine progovaraju o njihovom odnosu. Predstava je politički komad nakon kojeg će biti priče u Zadru jer otvara brojna škakljiva pitanja na koja sam spreman, istaknuo je Radovčić.

Dramatizaciju potpisuje mlada zadarska dramaturginja Antonela Tošić, pred kojoj je bio nimalo lak zadatak, kostime je izradila Anita Goreta kojoj je ovo 16. predstava Drame Plus na kojoj surađuje, a kreativni producent je Domagoj Lindinger.

- Bio je ovo doista zanimljiv proces jer se dosada nisam susreo s radom "jedan na jedan" s redateljem. Prvenstveno smo se bavili odnosom oca i sina u radničkoj klasi i velikom siromaštvu u Francuskoj gdje sin ima drugačije svjetonazore od svoje okoline i pritom se pokušava izboriti za sebe, no okolina ga naravno guši, istaknuo je glumac Marko Kasalo koji je s Vinko Radovčićem prvi put surađivao na predstavi "Slučaj Mersault".

Generalni pokrovitelji bogate programske publikacije Drame plus je Grad Zadar, Upravni odjel za kulturu i sport, Zadarska županija i Školska knjiga Zagreb.