Kredit je druga ovogodišnja premijera HNK Zadar koju će zadarska publika vidjeti 29. prosinca, a ponovno je gledati u siječnju.

Suvremeno djelo poznatog katalonskog autora Jordi Galceran (u španjolskom teatru poznat kao kralj blagajni) postavila je Nenni Delmestre prema kojoj je to triler sa suvremenom društvenom oštricom. Ljudi se dijele na one koji mogu ili ne smiju dobiti kredit, istaknula je na konferenciji za novinare gostujuća redateljica iz Splita.

Kao redateljicu, nju je u toj kreditnoj priči više zanimao odnos između osoba, u Kreditu to su potencijalni klijent i menadžera. Njih igraju dvojica vrsnih glumaca: Davor Jureško i Alen Liverić. To su iznimni glumci i moji prijatelji s kojima sam već radila kazala i blago zadarskom kazalištu što ih ima, kazala je Delmestre koja je zahvalila i ravnatelju Renatu Švoriniću na ponovnom angažmanu.

Treću ulogu dobio pijanist Ivan Ivić koji je sa svojom muzikom i izvedbom uživo udahnuo atmosferu toj duo-drami. Davor Jureško, nominiran za nagradu Studija, posebno je zahvalio Mimiju Zadarskom koji ne samo da je bio inspicijent već i prijatelj cijeloj ekipi.

To su teški trenuci, kada ne možeš dobiti kredit jer imaš 60 godina, nadovezao se Liverić najavljujući kako će to biti iznimna predstava. Rezultat će na kraju biti četiri plus prema pet, ocijenio je Alen Liverić koji nije propustio pozvati na život u slobodi, aludirajući na aktualnu temu predstave - kreditno zaduživanje.