Jedan od najstarijih i najznačajnijih hrvatskih muzeja, Arheološki muzej Zadar slavi 189. rođendan. Obilježava ga nizom zanimljivih izložbi, ali interes šire javnosti izazvat će sasvim sigurno na proljeće. Tada će ugostiti dio priče jednog od najatraktivnijih muzeja - onog krapinskih neandertalaca.

Nedavno je Muzej krapinskih neandertalaca proglašen najboljim europskim muzejom. Vijest je to koja realno sa Zadrom nema puno veze. Ali sve mijenja činjenica da će se krapinski praljudi spustiti do našega grada.

Arheološki muzej Zadar ugostit će jedan od najatraktivnijih muzejskih postava tijekom proljeća. Gostujući postav bit će tako dostupan Zadranima, školarcima, ali i turistima, otkriva za Radio Zadar voditeljica za odnose s javnošću Marina Brkić.

- Ugostit ćemo izložbu Krapinski pračovjek iz Muzeja krapinskih neandertalaca. Mislim da će to biti zanimljivo i za škole i za široku publiku. Izložba će trajati od proljeća i obuhvatit će i dio turističke sezone.

Ravnatelj muzeja Jakov Vučić ne sumnja da će gostovanje krapinskih neandertalaca pobuditi veliko zanimanje.

- To je definitivno nešto što će ostaviti dubok dojam na posjetitelje i vjerujem da svatko tko to vidi ode s jako dubokim utiscima.

Vučić podsjeća i na trenutačno bogat program povodom 189. rođendana ove ustanove:

- Riječ je o izložbi Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina. Autorica izložbe je viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar Dušanka Romanović. Izložba tematizira fenomen brodova koji su rađeni bez upotrebe željeznih čavala, brod je kompletno rađen od drveta i konopa. Tri takva broda su nađena u Zatonu i prikazana su sva tri, a prikazuje se i replika broda u naravnoj veličini. Zatim sutra imamo predstavljanje našeg časopisa Diadora i u ponedjeljak (6. prosinca) imamo igraonicu „Serilija - liburnski brod" autorice Jelene Vekić Bašić, muzejske pedagoginje Arheološkoga muzeja Zadar. U pripremi igraonice sudjelovali su Dušanka Romanović, viša kustosica i Nikola Budimir, mag. ing. brodostrojarstva.

Aktualne izložbe privlače posjetitelje, ali pravi pohod u Arheološki muzej Zadar očekuje se svakako na proljeće kada će njegovu 190. godinu postojanja uveličati 125 tisuća godina star krapinski pračovjek.