U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači večeras će se s početkom u 19 sati održati predavanje iz ciklusa "Nove arhitektonske prakse". Društvu arhitekata Zadra u goste stiže Ida Križaj Leko, s predavanjem "Od linije do zida".

Predavanje će biti pokušaj raskrinkavanja osobnog i povezivanja s arhitektonskom praksom kroz različite vremenske kontekste od 2001. godine do danas. Odgovornost arhitektonskog djelovanja u javnom prostoru sagledat će kroz teme klimatskih promjena i katastrofa, odnosa artificijelnog i prirodnog te nacrtanog i ostvarenog.

Ida Križaj Leko rođena je 1983. u Zagrebu. Studirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirala 2008. Za vrijeme studija radila je u raznim arhitektonskim uredima te sudjelovala kroz različite autorske suradnje na arhitektonskim natječajima i radionicama. Godine 2009. seli se u Rijeku gdje stječe stručni staž u arhitektonskom uredu Randić - Turato, kasnije Turato. Od 2012. pokreće samostalnu djelatnost u Rijeci.

Njezino je djelovanje fokusirano jednako na fikciju, kao i na stvarnost kroz zauzimanje različitih uloga, ne nužno samo arhitektonskih. Dio je projektnog tima sportske dvorane i trga u Krku koja je osvojila nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje arhitektonskog stvaralaštva 2014. U koautorstvu s Anom Boljar, osvojila je nagradu Bernardo Bernardi za projekt "Rihub - rasadnik kreativnog g.rada" za najuspješnije ostvarenje na području unutrašnjeg uređenja 2018. Od 2016. dio je tima koji za projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture osmislio i realizirao program programskog pravca „Slatko i slano". Radi kao vanjska suradnica DeltaLaba - Centra za za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci. Dio je tima koji je predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu - 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture 2021. godine.

Voditelj projekta je Krešimir Damjanović.