Ove godine Gradska glazba Zadar slavi svoj veliki jubilej - 150 godina postojanja. Nakon izložbe u Kneževoj pala, velikog defilea te zajedničkog koncerta s brojnim gostima u palači Cedulin, Gradska glazba Zadar dobila je zanimljiv poklon za svoj rođendan. Hrvatsko filatelističko društvo Zadar, u suradnji s Gradskom glazbom Zadar, izdalo je prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi za Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana, 24. studenoga 2021. godine u pošti 23000 (na Relji). Žig će se otisnuti na mnoge poštanske pošiljke te će tako informacija o ovoj značajnoj obljetnici za naš grad poštom dospjeti u mnoge domove, tvrtke i ustanove diljem Hrvatske.

Spomen-omotnica je ukrašena znakom Gradske glazbe Zadar te poštanskom markom serije Hrvatski turizam koja prikazuje Morske orgulje, koju je prema fotografiji Stjepana Suraća dizajnirala zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić-Marinović, preko koje je otisnut prigodni poštanski žig. Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga je Igor Černigoj.

Prigodni poštanski žig

Žig će nakon uporabe završiti u Poštanskom muzeju u Zagrebu gdje će se čuvati kao trajni poštanski dokument. Gradskoj glazbi Zadar namijenjeno je 100 komada prigodnih omotnica koje će koristiti kao poštansko-filatelistički suvenir te za slanje poslovne pošte.

Gradska glazba Zadar osnovana je 1871. godine na prijedlog zadarskog posjednika Josipa Perlinija. Prvi predsjednik društva bio je Josip Perlini, a prvi dirigent Aleksandar Dionisi. U Statutu iz 1889. godine propisani su ciljevi gradske glazbe, način odijevanja, oznake, dužnosti i prava glazbenika, kaznene mjere i prijam novih članova. Gradska glazba djelovala je u duhu propisa i uvijek je bila pod brižnom paskom općinske uprave. Nakon Drugog svjetskog rata glazbenici pod vodstvom dirigenta Josipa Kreiza, u suradnji s tadašnjom Vojnom glazbom, nastupaju u raznim prigodama, dok je neko vrijeme brigu o gradskoj glazbi vodilo poduzeće Bagat. Od 1950. gradskom glazbom dirigira Alfons Svoboda.

Od 1959. Gradska glazba Zadar postaje samostalna ustanova te 1966. dobiva Nagradu grada Zadra. Od 1981. do 1994. gradsku glazbu vodi maestro Jožef Mesaroš. Za vrijeme Domovinskog rata Gradska glazba stavila se na raspolaganje 112. brigadi HV-a te je izvršavala protokolarne obveze. Od 1996. orkestrom su ravnali Marin Čović, Tomislav Košta, Dražen Habuš, a danas orkestar vodi Marino Perović. Orkestar nastupa u Zadru i županiji, priređuju se promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti.