Narodni muzej Zadar priređuje izložbu umjetničkih tapiserija pod nazivom "Drevni grad Zadar" ususret stalnom izložbenom postavu.

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 22. studenog u 12 sati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar (Gradska straža).

Izložba se organizira u sklopu programa Narodnog muzeja Zadar i u čast Dana grada Zadra, blagdana sv. Krševana i Krševanovih dana kršćanske kulture.

Umjetnici Ivan i Ana Tomljanović Narodnom muzeju Zadar su 2016. god. darovali vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija oformljena u zbirku Tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Ovim izložbenim ciklusom od četiri izložbe vezane uz četiri cjeline njihova rada u umjetničkoj tapiseriji, u prostoru Etnološkog odjela NMZ dajemo mogućnost javnosti da se upozna s njihovim izuzetnim umjetničkim opusom (38 tapiserija) u mediju umjetničke tapiserije. Prvom izložbom pod nazivom Velebitika u travnju 2021. predstavljena je prva tematska cjelina (7 tapiserija) inspirirana velebitskom prirodom.

Izložbom tapiserija Drevni grad Zadar predstavljaju se tapiserije druge i treće tematske cjeline (osam tapiserija): Drevni grad Zadar (vel. 242 x 340 cm, 1979.) , nazvan i Iadera Christiana-Kršćanski Zadar i tapiseriju Grad Zadar (vel. 130 x 175 cm, 2005.) koje pripadaju u tematsku cjelinu Realizam kao polazište u oblikovanju motiva grada. Motivi grada prikazani su pojednostavljeno, no figuracija je i dalje prisutna. Ravnoteža kompozicija je postignuta ravnomjernim i pravilnim izmjenjivanjem ploha odnosno ponavljanjem kontrastnih tonaliteta svjetla i tame.

Formatom najveća i sadržajem najkompleksnija je tapiserija Drevni grad Zadar - Iadera Christiana nastala 1979. godine. Tapiserija predstavlja grad Zadar na način srednjovjekovnih drvoreza ili renesansnih bakroreza, u stiliziranoj plošnoj interpretaciji u kojoj su u kadrovima prikazane brojne znamenite zadarske povijesne zgrade, crkvene fasade i zvonici. Cijeli kompleks je zatvoren u čvrstu cjelinu vijencem gradskih bedema i istaknutih bastiona. Unutar gradskog tkiva interpolirani su brojni slikovni elementi koji karakteriziraju pojedine lokalitete kao što je škrinja sv. Šimuna, heraldički lik sv. Krševana i drugi prizori.

Predstavljaju se i tapiserije Sveti Krševan (97 x 123 cm, 2012.), sv. Krševan - Grb grada Zadra (100 x 120 cm, 1993.), sv. Mihovil (130 x 90 cm, 2 000.), Zadarski triptih (130 x 200 cm, 2 000.), Brod u oluji (132 x 195 cm, 1999.) i Rođenje Kristovo (100 x 124 cm 1997.) koje pripadaju cjelini Kršćanske tematike. Glavna karakteristika djela kršćanske tematike je ujedinjenje likovnih elemenata (oblika tj. ploha u odnosu na obrisne linije, tonove i perspektivu) u jedinstvene cjeline. Jedinstvo je ostvareno njihovim skladnim odnosom, kao i odnosom likovnih elemenata s kompozicijskim načelima.

Tapiserije Sv. Krševan i sv. Mihovil riješene su vrlo jednostavno u duhu medijevalne heraldike, linearno s naznačenim tonskim prijelazima. Slično je interpretiran i prizor Brod u oluji koji je preuzet s bočnog reljefa na škrinji sv. Šimuna, prikazan realistično, srebrnosivim tonalitetima prirodne vune.

Tapiserije iz donacije Tomljanović od posebnog su značaja u recentnoj zadarskoj, ali i hrvatskoj likovnoj produkciji. Interpretacija sakralne tematike grada Zadra na suvremen način , a opet u klasičnoj izvedbi, plod je dugogodišnjeg iskustva i predanog rada dvoje umjetnika, supružnika Ivana i Ane Tomljanović. Tapiserije iz donacije Tomljanović predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos.

Izložbeni privremeni postav Drevni grad Zadar moći će se pogledati do 30. 3. 2022. godine, kad će ga zamijeniti izložba tapiserija iz zadnjeg ciklusa Portreti.

Izložbeni ciklusi će se na ovaj način održavati u kontinuitetu sve do realizacije stalnog izložbenog postava Donacije tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.