Fotografija Andrine Luić s falkušom i murterskom gajetom na Hvaru pobijedila je u konkurenciji razglednica koje su stigle na natječaj "Pozdrav s otoka" iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Njemačke, Portugala te tako postala službena razglednica Europske unije.

Na natječaj, fotoizazov "Pozdrav s otoka" kojeg je u rujnu objavilo Tajništvo Čiste energije za otoke EU-a Europske komisije, svaki je autor mogao prijaviti samo jednu fotografiju, a kriteriji ocjenjivanja bili su originalnost, kreativnost, cjelokupni umjetnički dojam i kompozicija te vizualna privlačnost.

Pobjednička fotografija snimljena je u Starome Gradu na otoku Hvaru prije dvije godine tijekom Festivala brodova, mora i mornara "Dani u Vali", koji organizira udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves uz Splita, čija je članica i Andrina Luić.

Po riječima autorice, koja se godinama bavi fotografijom, nije bilo jednostavno od mnoštva snimljenih fotografija na otocima odabrati samo jednu. Za ovu se odlučila jer je, kako je rekla, "uistinu prava razglednica" - na njoj je diljem svijeta poznata falkuša i u daljini gajeta s latinskim jedrom s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, koje ljude odmah podsjete na Hrvatsku.

Iz udruge Cronavesa istaknuli su da su iznimno ponosni što je na natječaju pobijedila upravo fotografija hrvatskih tradicionalnih drvenih brodova jer ona, kao što je rekla i autorica, predstavlja hrvatsku kulturu, tradiciju, pomorsku baštinu, otoke - sve po čemu je Hrvatska prepoznatljiva u Europskoj uniji i diljem svijeta.

- Sada imamo i službenu razglednicu Europske unije "Pozdrav s otoka", koja priču o hrvatskoj pomorskoj baštini i otocima čini još prepoznatljivijom, poručili su iz te udruge.