Zadarski plesni ansambl predstavlja novi projekt nazvan Opera Mediterranea autorica Matee Bilosnić i Josipe Štulić. Premijerna izvedba održat će se u prostoru crkve sv. Donat u ponedjeljak, 25. listopada s početkom u 20 sati.

Opera Mediterranea interdisciplinarni je istraživački projekt umjetnica Josipe Štulić i Matee Bilosnić. Igrajući se s razgovornim folklorom, mislima i osjećajima mediteranske svakodnevice, autorice stvaraju vlastitu opernu formu koja slavi zvukove, mirise i pokrete Mediterana, ljubav prema tradiciji i bunt prema istoj.
Autorice po motivima tradicionalnih pjesama iz Korzike, Kvarnera i Dalmacije je suradnica na projektu Marta Kolega i kostimografija Anita Goreta dok je Adrijana Vidić radila fotografiju.

Govor o Mediteranu trpi od mediteranske govorljivosti: sunce i more; vjetrovi, vali, žali; otoci sreće ili izgona; djevojke rano dozrele i starice u crno zavijene; maslina, naranča i limun žut; palme, pinije, čempresi; lađe i pozivi na put; plovidbe i brodolomi, te priče o njima i uspomene na njih; raskoš i bijeda; stvarnost i tlapnja; život i san. (Predrag Matvejević)

Autorice, izvođačice i koreografkinje: Matea Bilosnić i Josipa Štulić
Glazba: Autorice po motivima tradicionalnih pjesama iz Korzike, Kvarnera i Dalmacije
Suradnica za glas i zvuk: Marta Kolega 
Kostimografija: Anita Goreta
Fotografija: Adrijana Vidić
Tekst po motivima Predraga Matvejevića Mediteranski brevijar
Tehnička podrška: Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski
Produkcija: Zadarski plesni ansambl 
Zahvala: Arheološki muzej, Jeremiah`s, Mate Ivić