Početak nove plesne sezone Zadarski plesni ansambl osim s gostujućim predstavama, započinje i s prvom u nizu radionica renomiranih hrvatskih plesnih umjetnika. Od subote, 18. do nedjelje 19. rujna, u Zadru će gostovati plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i koordinatorica umjetničkih programa Studija za suvremeni ples, Ana Mrak. Ona će u prostoru Ansambla održati dvodnevnu radionicu za sve zainteresirane plesače u Zadru. Potrebno se najaviti preko facebook stranice ili na mail [email protected] gdje će se polaznici dobiti sve potrebne informacije o radionici.

Radionica suvremene plesne tehnike nazvana Efikasna fizikalnost bavi se istraživanjem funkcionalnosti tijela i ekonomičnosti pokreta. Poseban naglasak stavlja se na osvještavanje skeletne strukture te korištenje skeletnih veza kao osnova potpore i organizacije tijela kao cjeline, na uzemljenje, efikasan prijenos težine, višesmjerni pristup prostornoj komponenti pokreta te na preciznost, razvijanje svijesti o intenciji i jasnoj inicijaciji pokreta.

Radionica započinje improvizacijskim zadacima i vježbama nastalih iz različitih somatskih praksi koje omogućuju samostalno istraživanje unutrašnjeg ustroja tijela, osnovnih tjelesnih veza te funkcionalnog dinamičkog poravnanja.  Koristeći potporu skeleta organiziraju se tjelesne veze kroz detaljan rad na traženju jasnih direkcija i različitih inicijacija pokreta. Predloženi principi nadograđuju se i povezuju, čime se povećava raspon mogućnosti koji vodi u kompleksniju fazu pokreta te stvaranje dinamičnih plesnih sekvenci, istovremeno istražujući učinkovitost tijela u pokretu te njegov odnos s prostorom.

Ana Mrak je rođena u Varaždinu, a školuje se na Salzburg Experimental Academy of Dance i Tisch Shool of The Arts (New York). Za vrijeme školovanja ostvaruje suradnju s nekoliko inozemnih plesnih kompanija ( Susan Quinn Dance Co., Davis Freeman i Random Scream, Hubert Lepka i LawineTorren, Mateja Bučar i DUM kolektiv).

Nakon povratka u Hrvatsku 2003. godine zajedno sa Nensi Lazić osniva umjetničku organizacije "dance_labcollective" gdje sudjeluje u stvaranju nekoliko plesnih projekata, između ostalih i Redrumsessions koje je njeno prvo autorsko djelo. Za Redrumsessions nagrađena je prvom nagradom na Platformi mladih koreografa 2009. godine.

Od 2004. godine članica je Studia za suvremeni ples.  Sudjeluje  u gotovo svim produkcijama ansambla te surađuje s brojnim relevantnim imenima suvremene plesne i kazališne umjetnosti (Oliver Frljić, Saša Božić, Ksenija Zec, Matija Ferlin, Begum Erciyas, Gregor Luštek, Dario Harjaček, Rajko Pavlić, Matjaž Farič..) Uz SSP, kao izvođačica surađuje i s različitim organizacijama suvremene plesne scene- VRUM performing arts collective, Četveroruka, Liberdance... Nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta 2010. godine za ulogu u predstavi "Nastup" Matije Ferlina te 2020. za predstavu "Podivljalo" Sonje Pregrad i Ane Kreitmeyer. Posljednjih godina predstavlja nekoliko koreografskih i koautorskih projekata u različitim institucijama te festivalima suvremenog plesnog izraza unutar Hrvatske. 

Trenutno djeluje kao izvođačica te koordinatorica umjetničkog programa ansambla SSP,  aktivno podučava suvremene plesne tehnike u profesionalnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te predaje suvremenu plesnu tehniku i kolegij Izvedbena radionica 1 u svojstvu docenta- vanjskog suradnika pri Plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.