Ovog ponedjeljka, 13. rujna s početkom u 20 sati, atrij zadarske palače Cedulin postat će pozornica za glazbeno-scenski projekt „Svila", organiziran u okviru 3. izdanja Zadar Organ Festivala. Projekt je omogućila suradnja s PagArtFestivalom, idejnim začetnikom predstave „Svila", i nizozemskom radionicom orgulja Mixtuur Orgels, čije su prijenosne električne orgulje omogućile da čak pet koncerata ovogodišnjeg ZOF-a budu realizirani na otvorenom.

Riječ je o uprizorenju hvaljenog romana „Svila" poznatog talijanskog pisca Alessandra Baricca, koji je na svega osamdesetak stranica uspio dočarati egzotični svijet ljubavi, prijateljstva i ratovanja, opsesije, misterije, a pomalo i magije. Priča je smještena u devetnaestostoljetni Japan, a započinje - epidemijom! Ipak, u priči su stradali su dudovi svilci zbog čega njezin junak kreće na trgovačko putovanje u Japan - zemlju gdje izlazi sunce i gdje nema zaraze, ali je prodaja dudovih svilaca ilegalna. Put do Japana traje čak tri mjeseca, a obilježen je ženom čije "oči nisu bile istočnjačkog oblika, a njezino je lice bilo lice djevojčice". Kratke i sugestivne rečenice u romanu podsjećaju na haiku tehniku, i upravo tako prozračne ostavljaju prostora različitim interpretacijama i potiču maštanje.

Režiju Filipa Šovagovića, smještenu u intimni atrij palače Cedulin iz 18. stoljeća, utjelovit će veliki glumac Goran Grgić uz mlade snage - Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić. Predstavu će pratiti glazba orguljašice i skladateljice Katarine Ranković. Inače, za osmišljavanje ovog glazbeno-scenskog projekta zaslužna je organizatorica PagArtFestivala, muzikologinja Nina Pogorelić.

Predstava je premijerno izvedena prošloga travnja u zagrebačkoj dvorani Teatra &TD, a prošli je mjesec ponovljena na PagArtFestivalu. Obje izvedbe izazvale su niz pozitivnih recenzija i provalu oduševljenja, obećavajuće reakcije zbog kojih se svakako radujemo predstavi u Zadru.

Ulaz na predstavu je besplatan, no broj gledatelja je ograničen. Ako slučajno niste u Zadru i ne stižete posjetiti predstavu, brige nema, jer će se snimka prenositi na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka.