Ljetna pozornica zadarske kinoteke "Kino Zona" uskoro zatvara svoja vrata, no prije negoli se projekcije presele u dvorane, vjerna publika će imati priliku pogledati još tri izvanredna naslova.

Nedjelja, 5. rujna, rezervirana je za projekciju najtraženijeg ovogodišnjeg hrvatskog filma, laureata minulog festivala u Cannesu u kategoriji najboljeg debitanta - "Murinu"!

Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Režiju potpisuje Antoneta Alamat Kusijanović, čiji smo kratki film "U plavetnilo", idejni začetnik "Murine", imali prilike gledati ovog ljeta u programu Kino Zone. U glavnim ulogama vidjet ćete Graciju Filipović, Leona Lučeva, Danicu Čurčić te Cliff Curtis, a kao izvršni producent mjesto je našao i slavni Martin Scorsese!

U srijedu, 8. rujna stiže hvaljena francuska komična drama "Neobični životi" sa slavnim Vincentom Casselom u glavnoj ulozi.

Već dvadeset godina Bruno i Malik žive u drugačijem svijetu-svijetu autistične djece i tinejdžera. Zaduženi za dvije zasebne neprofitne organizacije (Otvor i Sklonište), obučavaju mlade ljude iz ugroženih područja da se brinu o ekstremnim slučajevima koje su odbile sve druge institucije.

Režiju i scenarij filma potpisuje dvojac Olivier Nakache i Éric Toledano koji je svojim prethodnikom "Neodirljivi" stekao globalnu slavu, a s "Neobičnim životima" nam svu svoju snagu iznova usmjeravaju na ljubav prema čovječanstvu, na njihovo vjerovanje u život društva te pogotovo na humor kao prvu i posljednju crtu obrane međuljudskih odnosa.

U ovom dirljivom, toplom, čovječnom, a napose i duhovitom filmu uz međunarodnu glumačku zvijezdu Vincenta Cassela filmu nastupaju još i Reda Kateb i Hélène Vincent. "Neobičnim životima" prethodit će domaća nagrađivana kratkometražna drama "Behemot".
Vođen željom da se izbori za egzistenciju i istjera pravdu, sredovječni Stanko uzet će stvari u svoje ruke i povući radikalan potez.

Režija i scenarij potpisuje Igor Dropuljić, a u glavnim ulogama nalaze se Trpimir Jurkić, Ivan Grčić, Sven Šestak, Vinko Kraljević. Od brojnih priznanja koje je film skupio, valja izdvojiti nagradu za najbolji domaći kratkometražni film na festivalu u Betini i nagradu za najbolji studentski igrani film na Reviji studentskog filma 2017.

Za samo zatvaranje ljetne pozornice, u nedjelju 12. rujna, zadužena je fantastična bugarska drama "Strah" koju je hrvatska publika premijerno imala prilike pogledati ovog ljeta na "Festivalu Mediteranskog Filma Split".

Prkosna i tvrdoglava udovica Svetla, bivša učiteljica, živi u malom bugarskom selu blizu turske granice. Jednoga dana tijekom lova u šumi susreće izgubljenog afričkog imigranta Bambu koji pokušava doći do Njemačke i nevoljko mu nudi da prenoći kod nje. Bamba u Svetlinoj kući ostaje duže od jednog dana, a između njih se polako rađa povezanost. Neobični dvojac izaziva pobunu u tradicionalnoj seoskoj zajednici dok kroz niz apsurdnih, komičnih i tragičnih situacija pokušava rušiti barijere netolerancije, straha i usamljenosti.

Film Ivajla Hristova dobitnik je nagrade za najbolji film na filmskom festivalu u Talinnu, a glavne uloge tumače Svetlana Yancheva, Michael Flemming, Kristina Yaneva.

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru
Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića - između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:15h.
*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.
*Za prisustvovanje projekciji NIJE potrebna COVID potvrda!
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.