Festival Zadar snova 2021. sinoć je završen zanimljivim performansom, umjetničkom akcijom Jelene Topić "Guranje pod tepih". Zadrani i turisti mogli su, prolazeći uz tepih prostrt na Narodnom trgu, na papiru ispisati svoj problem, neostvareni cilj, traumu ili bilo što što ih okupira, a zatim papir, zajedno s problemom, simbolički gurnuti pod tepih.

- Čin odlaganja stvarnog komada papira pod tepih zajedničke kolektivne svijesti ujedno može donijeti stvarni osjećaj barem malog olakšanja koje se nalazi u osvješćivanju i ravnoteži događaja koji su postali neizbrisivi dio našeg sjećanja i našeg moralnog sustava vrijednosti kojeg su ti događaji teško narušili. Osobna ili bol koju smo kao kolektiv nekom nanijeli ostavlja trag, i ako vjerujemo u to onda trebamo s vremena na vrijeme pogledati istini u oči, prije nego što ih ponovo gurnemo pod tepih, navela je umjetnica u svom proglasu.

Topić je poznata po svojim aktivističkim performansima, a pažnju javnosti privukla je umjetnikom akcijom u rodnom Prijedoru "Glasno ćutanje", kada je 30 dana zaredom tri sata stajala na malom postolju na glavnom trgu.