Koncertom mladog pijanista Lovre Marušića i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta na Forumu su  otvorene su 61. Glazbene večeri u sv. Donatu.

Državni tajnik Ivica Poljičak sudjelovao je na svečanosti otvorenja kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Iako je ministrica kao i lani trebala otvoriti Glazbene večeri, ona je izbarala prrotokol  pratnje premijeru Andreju Plenkoviću na izložbi u Meštrovićevom paviljonu, pa je palica prepuštena HDZ-ovoj saborskoj zastupnici Grozdani Perić.

Na otvorenju kojeg je kao i koncert prenosimo HRT3, govorio je i gradonačelnik Branko Dukić.

Državnik tajnik posebno je istaknuo kako je puno energije i truda uneseno u antologiju hrvatske glazbe upravo iz Zadra.

- Generacije glazbenika predvođeni obitelji Dešpalj svoju su vrhunsku skladateljsku i interpretativnu moć utkali u temelje ovog festivala, podsjetio je Poljičak, dodajući kako njihovu tradiciju nastavljaju generacije Katarine Livjanić i Ivana Repušića, sjajnih glazbenika međunarodne karijere i ugleda koji su stasali upravo pod okriljem festivala Svetog Donata i zadarske glazbene škole.

Iz godine u godinu ovaj festival pridonosi hrvatskoj glazbenoj sceni svojom raznolikošću i izvrsnošću, istaknuo je Poljičak i zaključio kako je najveća vrijednost tradicije Glazbenih večeri u sv Donatu, upravo predstavljanje mladih glazbenika poput Lovre Marušića, koji se tako osnažuju izazovom nastupa na uglednim festivalima.