Mediteranski lutkarski festival „Mediteraneo" sinoć je otvoren predstavom „U kažnjeničkoj koloniji", Teatra Fort Forno u koprodukciji s Kazalištem Virovitica i AUK Osijek, nastaloj prema istoimenoj kratkoj priči Franza Kafke. Redateljica predstave je zadarska glumica Vjerica Vidov.

Festival koji se odvija do 3. srpnja, neće imati program 1. srpnja jer će tada biti premijera predstave Zadarskog kazališnog ljeta - Slučaj Mersault nastale u koprodukciji Drame Plus i HNK Zadar te u režiji Vinka Radovčića.

Čin ravnateljice Kazališta lutaka, Iris Pavić Tumpe više je nego pohvala izraz poštovanja prema stvaralaštvu drugih. Ona je itekako vodila računa o tome da ta večer bude posvećena zadarskoj premijeri, odnosno Vinkovoj predstavi kako nam je rekla kad smo je pitali, a pretpostavljajući zbog čega je taj dan pauza na Mediteraneu.

To je nešto što se rijetko događa na zadarskoj kulturnoj sceni, poznatoj po tome dugo nema ničega, a onda u jednu večer dva do tri događaja.

Ovaj tjedan otvorena su dva, izvorno zadarska festivala s tri umjetničke izvedbe zadarskih kreativaca. Preksinoć je otvoreno Zadarsko kazališno ljeto s premijerom Bolera Zadarskog plesnog ansambla. Premijera uz 30. godišnjicu etabliranog plesnog ansambla na dan kada je zadarska 112. brigada obilježavala svojih 30 godina postojanja.

I tko se ne bi sjetio Sanje Petrovski koja je u porušenoj Kneževoj palači prije 30 godina obukla plesne papučice kako bi poslala vapaj i prve ratne slike iz Zadra u kojem je tada djelovao i umjetnički vod. Ista ta Sanja Petrovski, zadarska aktivistkinja i plesna pedagoginja napravila je predstavu, toliko izvođen Bolero na jedan zadarski način. Istinske pohvale i čestitke ponosne publike nisu izostale.

U toj publici je bila i ravnateljica Kazališta lutaka, a Bolero nisu propustili novi predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić te potpredsjednik Enio Meštrović koji je i bez političke funkcije i protokola bio stalni pratitelj kulturnih događanja u Zadru.

I to je na žalost rijetka pojava među samim kulturnjacima, pa imamo slučajeva da glumci ne dođu na premijere svoje matične kuće, a kamoli da vide kako to drugi rade. Malo više solidarnosti i potpore na zadarskoj kulturnoj sceni bio bi najveći domet koji se u Zadru još nije oživotvorio i zato palac gore za Iris Pavić Tumpu.

Na sinoćnje otvorenje Mediteranea, nažalost nisu došli oni koji bi trebali biti ponosni na to što radi Kazalište lutaka po političkoj dužnosti, a nisu se ni pojavili pripadnici ostalih ustanova u kulturi.