Čast otvorenja 27. Zadarskog kazališnog ljeta ove godine pripala je Zadarskom plesnom ansamblu jer prvi plesni ansambl u Dalmaciji ove godine obilježava 30 godina umjetničkog djelovanja na lokalnoj, a i široj hrvatskoj plesnoj sceni. 

Premijera će biti u ponedjeljak, 28. lipnja, a dan prije u nedjelju, pretpremijera. Obje predstave počinju u 21:30 sati u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar.

Zadarski plesni ansambl je za obilježavanje tridesete godišnjice svog djelovanja i umjetničkog rada odabrao Bolero, najpoznatije djelo francuskog skladatelja Mauricea Ravela koje od nastanka do danas plijeni svojom snagom i svježinom, te se izvodi na svim pozornicama svijeta. Koreografiju i koncept potpisuje Sanja Petrovski, osnivačica i dugogodišnja umjetnička voditeljica Ansambla. U godini kada su izvedbeni umjetnici drastično zakinuti izvedbama, dok je brojnost publike minimalna, ovo furiozno djelo posvećeno je publici, temeljnom razlogu postojanja jedne predstave!

U svojoj strukturi predstava je koncipirana od dva dijela gdje se u prvom nagovješćuju elementi i motivi predstave kao ritam i strukturirane sekvence koje se kasnije razrađuju u kompilaciji kolaža koreografskih situacija. Kroz komunikaciju s gledateljima, računajući na kolektivnu memoriju koja se oslanja na Ravelovo remek djelo, izgrađuje se scenski prostor doslovno i fizički tijelom i scenografijom. U drugom dijelu koji je posveta životnoj radosti i plesu, u maniri retro-varijante, u centru događanja na velikom crvenom stolu je plesačica, mlada Zadranka Patricia Gospić, koja kao dirigent drži ansambl pod kontrolom u neprekidnoj gradaciji. Bolero je nesumnjivo kao cjelina erotično djelo i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Izvedba Zadarskog plesnog ansambla temelji se na dualnosti: minimalizam mase plesača naspram raskoši plesnog izraza soliste, strogi ritam i disciplina naspram impresiji i bogatstvu glavne melodije.

Predstava je rađena u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, a pokrovitelji su Ministarstvo Kulture, Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Posebna zahvala ide Narodnom muzeju Zadar, Glazbenoj školi Blagoje Besa i Kazalištu lutaka Zadar.

Ulaznice se mogu rezervirani na e-mail [email protected] ili na broj telefona 023 314 584.