Kazalište lutaka Zadar i da hoće ne može predati prostor Živku Šokoti po najnovijoj presudi Trgovačkog suda u Zadru, jer nemaju dokumente i dokaze o vlasništvu s kojim bi išli pred skupštinu Zadarske županije koja je osnivač te ustanove.

Nakon što su se zadarski lutkari pohvalili umjetničkim dosezima zbog koje su organizirali konferenciju za novinare, ravnateljica Iris Pavić Tumpa je upitana jesu li spremni predati prostor od 100 kvadrata Šokotinoj firmi Forum.

- Mi i nemamo prostor tih dimenzija, kazala je ravnateljica, podsjetivši kako se protiv Kazališta lutaka vode četiri spora od kojih su dva izgubili. Šokota ih tuži i za naknadu izgubljene štete, jer je on u tom prostoru ugovorio najam noćnog kluba. Pokušava im i srušiti građevinsku dozvolu. Druga dva spora se vode za pravo vlasništva i za posjed.

Kazalište lutaka je izgubilo, a da nikada nisu imali u svom arhivu, niti je na sudu predočen dokaz da je tadašnja Komercijalna banka Zadar prodala Forumu taj prostor. 

- Nova banka kao pravni sljedbenik se ogradila od tog posla iz 1986. godine, navela je ravnateljica Pavić Tumpa. Kazalište lutaka je uz pomoć Zadarske županije koja im je dala dodatnu pravnu pomoć uzvratilo tužbom Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kojom traže pravo na pravično suđenje.

- Ovo što smo i kako smo izgubili dva sudska spora je silovanje jedne ustanove od strane hrvatskog pravosuđa, rekla je Maja Pehar, pravnica Kazališta lutaka. Kako je moguće nekom dati u zakup prostor za koji nisi nikad dobio niti imao ključ i tražiti od suda naknadu izgubljene dobiti, kazala je pravnica, istaknuvši kako Kazalište lutaka zbog neriješenih papira, blokade od strane Šokote, ne mogu aplicirati na EU fondove kako bi sredili crkvu sv. Dominika - atraktivni prostor koji prokišnjava i propada.

Nažalost, s jedne strane uspješno kazalište već 10 godina se bori za svoj prostor u kazališnoj zgradi koja se počela graditi novcima samodoprinosa građana. I to na mjestu je gdje su Dominikanci osnovali prvo sveučilište u Hrvata.

- Mi se borimo rukama i nogama za interes Kazališta lutaka, istaknula je ravnateljica ustanove koja je angažirala  odvjetnika Božu Vrkića da ih zastupa. U toj neobičnoj i mučnoj priči, dojam je kako je uprava Kazališta lutaka bez odgovarajuće podrške gradskih i županijskih struktura koje kao da ne brinu njima očito tuđu brigu, iako se radi o javnoj ustanovi. I to kazalištu za djecu u kojem bi, prema Šokoti, trebao useliti noćni klub.

- Nakon objave naše vijesti presude s "e-oglasne" da se u roku od osam dana mora obaviti ovrha prostora, pitali smo je li se javio Živko Šokota. Nije. Samo je zvao upravu Kazališta lutaka i tražio broj mobitela Jure Arasa, člana Kazališnog vijeća, informirala je pravnica Pehar.