U utorak je ispred Gradske knjižnice Zadar održano otvorenje izložbe fotografija Kultura u fokusu koju je otvorio dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever. 

Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. 

Cilj ovog projekta je istraživanje percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve do 30. travnja 2021.

Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju. Nastojanja da se nadvladaju teškoće koje se isprječuju ljudskom životu i ostvarenju naših planova i ciljeva gradivni su elementi kulture: smislonosan sastav i vrijednostan sklop vezan za živu duševnost ljudsku, koji se nagomilan u duhovnim objektivitetima, odnosno dobrima ustrajno ostvaruje, ali se nikad i ne da smatrati konačno završenim. kako ističe filozof Vuk Pavlović. Teme ovogodišnjeg natječaja natječaja su tradicionalno predviđene našim kategorijama, ali dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje, stoji u detaljnijem opisu izložbe.

Prigodom otvorenja dodijeljeno je priznanje zadarskom fotografu Stipi Suraću za njegove radove nagrađene u kategoriji konceptualne fotografije.

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović, a ukupni pobjednik natječaja 6. Kulture u fokusu je Anto Magzan.

Izložba radova s ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu/Korona u kulturi može se razgledati do 19. lipnja u Gradskoj knjižnici Zadar.