U utorak 1. lipnja ispred Gradske knjižnice u Zadru u 12 sati otvorit će se izložba fotografija Kultura u fokusu. Izložbu će otvoriti dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever.

Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve do 30. travnja 2021. Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju.

Nastojanja da se nadvladaju teškoće koje se isprječuju ljudskom životu i ostvarenju naših planova i ciljeva gradivni su elementi kulture: smislonosan sastav i vrijednostan sklop vezan za živu duševnost ljudsku, koji se nagomilan u duhovnim objektivitetima, odnosno dobrima ustrajno ostvaruje, ali se nikad i ne da smatrati konačno završenim. Teme ovogodišnjeg natječaja natječaja su tradicionalno predviđene našim kategorijama, ali dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje.