U okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Udruge Mala filozofija te Muzeja antičkog stakla, 24 učenika prvog razreda Gimnazije Vladimir Nazor i 22 učenika drugog razreda Gimnazije Franje Petrića sudjelovali su u aktivnosti "Potraga na zadarskom Muraju: tajne skrivenih pisama". Učenici su došli u pratnji svojih nastavnika povijesti Igora Artića i Nikole Markulina.

Ideja ovakve potrage je popularizirati povijesne informacije vezane za izgradnju zadarskih gradskih bedema izgrađenih tijekom 16. i 17. stoljeća. Zadarski bedemi predstavljaju fortifikacijsku arhitekturu građenu u formi "alla moderna", a uključeni su na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Aktivnost priređena kao vrsta treasure hunt igre provedena je na trasi gradskih zidina koja je obuhvatila utvrdu Forte, nekoliko gradskih vrata, zidine i bastione na sjeveroistočnoj strani grada te unutarnje prostore bedema. Igra koristi elemente narativnog poučavanja kroz pisma, te prostornog istraživanja uz pomoć karte. Tijekom igre se kombiniraju elementi klasične potrage za blagom s logičkim zadacima, mozgalicama i šifriranim porukama. Pisma, zadatke i dijelove karte učenici su dobivali u 11 omotnica na ukupno 11 točaka, a morali su ih pažljivo iščitati da bi pronašli sljedeći trag i stigli do iduće točke na trasi.

Učenici su bili raspoređeni u ukupno 8 grupa od pet do šest članova i jako raspoloženi za ovakav vid učenja i istraživanja. Svi su bili sretni što sudjeluju, zahvalili su više puta organizatorima i nastavnicima što su ih uključili te izrazili želju da ponovo sudjeluju u sličnim aktivnostima. Najbrže i najsnalažljivije grupe bile su i nagrađene prigodnim nagradama koje su osigurali sponzori Parapark Escape Room Zadar, Slatka Tajna - Palačinka Bar Zadar te Muzej antičkog stakla u Zadru.