Pročelnica Odjela za kulturu i sport, Dina Bušić pohvalila se izradom strategija za HNK Zadar i Koncertni ured, kao velikim dostignućem za te dvije ustanove u kulturi.

Za izrađivača planova razvoja do 2026. godine, izabran je Bilaver consulting d.o.o, a Grad će to platiti 190 tisuća kuna plus PDV. Za taj novac izrađivači će „pripremiti planiranje, analizu internih kapaciteta i okruženja, definirati misije i vizije, analizu budućih trendova i mogućnosti... te definiranje Akcijskog plana, navodi se u objavi o izradi tih strateških dokumenata.

Isti Bilaver consulting, za Zadarsku županiju i 237.500,00 kuna s PDV-om po dokumentu izradio je strategije Kazališta lutaka i Narodnog muzeja, za razdoblje za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Kazalište lutaka, odnosno njihovo Vijeće nikada nije usvojilo strategiju kojoj je savjetovano kako će se razvijati i što će raditi...

Na stranici Narodnog muzeja objavljen je taj dokument pod nazivom „Strateški plan razvoja kulturne ustanove Narodni muzej Zadar za period 2018.-2023". Ravnateljicu Renatu Peroš smo pitali što su oni kao ustanova primijenili iz te strategije. Možemo o tome u ponedjeljak, uzvratila je Peroš. Zašto danas je radni dan, ustrajali smo u petak. "Što ako sam ja danas na godišnjem", nije se dala Peroš.

Iako smo joj rekli da ravnatelj ustanove i na godišnjem zna što se u njoj događa, teško da bi iz preciznog plana aktivnosti i vizija nešto značajno bilo provedivo u stvarnosti Narodnog muzeja. Osim što su uselili u Kneževu palaču, ništa drugo se nije promijenilo u odnosu na strategiju.

Čemu služe te strategije, pitali smo resornog županijskog pročelnika Ivana Šimunića.

"U izradi dokumenata sudjelovali su djelatnici ovih dviju ustanova u kulturi. Naručitelj izrade planova razvoja bila je Zadarska županija, te su navedeni dokumenti objavljeni na stranicama Zadarske županije.

Zakonom o kazalištima propisano je da osnivač donosi Programski i financijski okvir kazališne ustanove koji postaje sastavni dio natječajne dokumentacije za izbor ravnatelja.  Ovakva zakonska odredba o potrebi donošenja programskog okvira od strane osnivača za javnu ustanovu stoji samo u Zakonu o kazalištima, dok za druge ustanove nema takve zakonske odredbe. Ipak, dokument je izrađen i za Narodni muzej Zadar", naveo je među ostalim Šimunić.

Pročelnik Šimunić podsjetio je i kako su strateški planovi bili uvjet za sudjelovanje na natječajima Ministarstva kulture, ali se od toga odustalo.

Dakle, to nije bio razlog zbog čega se HNK Zadar nije javio na natječaj Ministarstva kulture za investicije. Hoće li strategija donijeti novac za ulaganje u tehničku opremljenost kazališta, povećanje članova ansambla, više vlastitih premijera, kvalitetnijih gostovanja te samog programa kojeg će kandidati za ravnateljsko mjesto iznijeti na skorom natječaju. Njihova vizija mora se poklopiti s financiranjem osnivača. Grad Zadar svih ovih godina nije pokazao ni mrvu namjere da se zadarsko kazalište razvije, a formu je lako mijenjati.