Gradska knjižnica Zadar organizirala je u virtualnom okruženju početnu konferenciju projekta „Uključi se knjigom", čiji je cilj osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom.

Osim nabavke biblio-kombija i pružanja knjižničnih usluga, tijekom provedbe projekta provodit će se i aktivnosti vezane uz unaprjeđenje kvalitete i širenje socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje osoba s invaliditetom: radionice osnaživanja osoba s invaliditetom, klubovi čitatelja, škola znakovnog jezika, sportske i kreativne radionice.

- Ovaj projekt primjer je zajedništva i suradnje jer partnerstvo na projektu čine kulturna institucija, grad, općine i udruga - naizgled različiti dionici, ali svi s istim ciljem - podrška i pomoć sredini u kojoj djeluju, a posebice ranjivim skupinama, istaknula je ravnateljica Agencije ZADRE NOVE Marina Dujmović Vuković.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Gradske knjižnice, ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić,Andrea Jovančević i Matea Bakmaz, v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Renata Vuksan, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković sa suradnicima, kao i predstavnici partnera projekta. Predstavnici partnera Općine Preko i Udruge HVIDR-e Zadar program su pratili virtualnim putem.

Projekt „Uključi se knjigom" prijavljen je na Poziv Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb". Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.703.360 kuna, a njegova provedba trajat će dvije godine.