Otvorenje izložbe tapiserija „Velebitka" održat će se u srijedu, 14. travnja s početkom u 12 sati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar (Gradska straža).

Izložba se organizira u sklopu programa Narodnog muzeja Zadar i u čast rođendana Zadarske županije. Umjetnici Tomljanović Narodnom muzeju Zadar su 2016. god. darovali vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija oformljena u zbirku Tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. 

Ovim izložbenim ciklusom od četiri izložbe vezane uz četiri cjeline njihova rada u umjetničkoj tapiseriji, u prostoru Etnološkog odjela NMZ daje semogućnost javnosti da se upozna sa njihovim izuzetnim umjetničkim opusom (38 tapiserija) u mediju umjetničke tapiserije. P

rva izložba pod nazivom "Velebitika" predstavlja prvu tematsku cjelinu (četiri tapiserije) inspiriranu velebitskom prirodom. Tijekom godine izmjenjivati će se izložbeni postav i na taj način će sve tapiserije biti dostupne javnosti. Uz izložbe su osmišljene radionice tkanja tapiserija od ideje do realizacije, od pripreme slika, kartona i nacrta do tkanja tapiserije na okvirima. Izložbeni ciklusi će se na ovaj način održavati u kontinuitetu sve do realizacije stalnog izložbenog postava Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. 

Tapiserije iz donacije Tomljanović predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos.