U srijedu, 21. travnja izvedbom predstave Usidrene Elvisa Bošnjaka u koprodukciji GDK Gavella / HNK Split / HNK Zadar počinje 31. Festival hrvatske drame Marulićevi dani u HNK Split.

Ovogodišnji Festival hrvatske drame Marulićevi dani bit će posvećen 500. obljetnici tiskanog izdanja Judite Marka Marulića.

U konkurenciji za nagrade igrat će se još "Francuzica" Ilije Zovka u režiji i izvedbi Trpimira Jurkića i Snježane Sinovčić Šiškov te "Bambinu" Ane Tonković Dolenčić, uz glazbene hitove Nene Belana i Đavola i u režiji Krešimira Dolenčića.

U predstavi "Usidrene", koja je nadavno imala svoju zadarsku premijeru, igraju Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Maruška Aras i Katarina Romac.

Radnja se zbiva na neodređenom dalmatinskom otoku, na koji se vraća stari Antonio - davno se dogovorno oženio mladom djevojkom i ostavio je s djecom.

- "Usidrene" donose čitav dijapazon različitih, kompleksnih odnosa, snažno portretirane likove, posebice ženske, među kojima se izdvaja glavni lik Jakovice, koju je život u maloj patrijarhalnoj sredini ogrubio i osušio od emocija. Tekst je prožet iskonskom, divljom otočnom ljepotom, ali i surovošću života njezinih žitelja čija su sidra nepovratno zapela na morskom dnu", stoji u obrazloženju nagrade "Marin Držić", koju su "Usidrene" dobile 2017. godine.

Nakon uspješnih drama "Nosi nas rijeka "iz 2002., koja se bavila današnjicom Dalmatiske zagore, i "Kašete brokava" iz 2015., smještene u splitski Varoš, koje je zadarska publika imala priliku gledati, ovo je treći dio Bošnjakove "Dalmatinske trilogije".