Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru poziva na prvu "crowdsourcing" kampanji u području hrvatskog glagoljaštva.

Najstarije pismo u Hrvata u kombinaciji s tehnološkim izrazom crowdsourcing, spoja dviju engleskih riječi na engleskom jeziku, prema jednom od prijevoda iz  2005. godine znači poziv na sudjelovanje, a što se objašnjava u pozivu objavljenom na stranici Sveučilišta u Zadru:

Dragi prijatelji glagoljice, najljepše vas pozdravljam u ime suradnika projekta Istražujmo baštinu zajedno koji se provodi pod okriljem Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru.

Želimo vas ovim putem pozvati da nam se pridružite i da svojim znanjima o glagoljici i glagoljaštvu pomognete čitati stoljetnu hrvatsku povijest upisanu ovim dragocjenim pismom u mnoge rukopise koji potječu sa zadarskog područja, prvenstveno zadarskih otoka. Zadarska je nadbiskupija, naime, izrazito glagoljaška, te su marljivi popovi glagoljaši svoje knjige, koje svjedoče o svakodnevnom životu na zadarskom području, pisali glagoljicom. Bogatstvo takvih izvora skriva tajne o životu ovog područja.

Kako bismo pročitali čim više glagoljskih rukopisa u kojima se nalaze podaci o životu na području Zadarske nadbiskupije, pravilima brojnih bratovština, dugovima i ostavštinama naših predaka, njihovim krštenjima, potvrdama, vjenčanjima, godovima, događajima koji su obilježavali njihove živote, pozivamo vas na suradnju. Kako bismo zajedničkim snagama transliterirali te vrijedne glagoljske tekstove zadarskog područja, osigurali smo digitalni alat Transkribus uz pomoć kojega ćemo transliterirati rukopise koji dolaze iz mnogih mjesta sa zadarskih otoka i šireg zadarskog područja, a koji se čuvaju u Zbirci glagoljskih kodeksa Arhiva Zadarske nadbiskupije.

Rezultate ćemo objavljivati javnosti kroz zajednička druženja, predstavljanja i aktivnosti koje ćemo zajedno s vama organizirati.

Radujemo se zajedničkom radu!

Više informacija o projektu i načinu uključivanja na portalu Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru - GlagoLab https://glagolab.unizd.hr/?cnt=info&id=15117&fbclid=IwAR1CQX7cgrlkegNgM5y7MfMBNZHe8LKpMTpEqr2BBaops-pfWzlwqrKqIJM