Ova, 2021. godina posebna je za Gradsku glazbu Zadar, a razlog je - obljetnica 150 godina postojanja. Nesumnjivo je da je riječ o velikom jubileju, iako nisu najstariji orkestar u Hrvatskoj. Svaki državni blagdan počinje upravo njihovom budnicom i promenadnom svirkom gradskim ulicama.

- Šibenska narodna glazba je starija od nas. 2018. su proslavili 170. obljetnicu postojanja. Jedna zanimljivost. Treba naglasiti kako i Zagrebačka filharmonija ove godine također slavi 150. rođendan, saznali smo od današnjeg dirigenta Gradske glazbe, Marina Perovića.

Nažalost, ova velika obljetnica zadarskog orkestra događa se u ovo nemilo pandemijsko vrijeme, kada je teško je išta planirati jer je realizacija problem. No to ne znači da u Gradskoj glazbi nemaju plan proslave, baš naprotiv.

- Plan je održati veliki svečani koncert u lipnju na Forumu. Gradska glazba bi izvela šarolik program od klasike, filmske glazbe pa do velikih svjetskih i domaćih hitova. Uz Gradsku glazbu nastupili bi domaći izvođači Ivan Županović, Nela Šarić, Dario Terzin, Domagoj Bašić. Međutim, kako su na snazi mjere zabrane održavanja proba za kulturno-umjetničke udruge, nismo u mogućnosti održavati probe i pripremati se za ovu veliku obljetnicu stoga dolazi do mogućnosti odgode koncerta za jesen ili zimu, kazao je Perović.

Orkestar trenutno broji oko 45 članova, a pripada mu veliki broj mladih izraslih iz "Male škole" koju vode iskusniji glazbari.

- Najmlađi član je Lucijan Bašić, sin zadarskog violinista Domagoja Bašića, koji ima 15 godina, a najstariji član je Ante (Toni) Mrkić koji ima 85 godina i svira u Gradskoj glazbi od 1966. godine (55 godina). Član sa najdužim stažom u Gradskoj glazbi je Klaudio Krizman koji aktivno svira već 60 godina, informira dirigent.

Upravo je Krizman zbog svog aktivnog djelovanja u orkestru 2020. nagrađen i Grbom Grada Zadra, koji mu je dodijeljen povodom obilježavanja Dana grada.

Orkestar čini nekoliko sekcija: drveni puhački intrumenti, limeni puhački instrumenti, udaraljke i elektični insrumenti. Drveni (klarineti, flaute, saksofoni), limeni (trube, tromboni, rog, eufonij i tube), udaraljke (bubnjevi, perkusije) i električni (klavir, gitara, bas gitara).