Ove godine Gradsko groblje Zadar obilježava 200 godina postojanja. Ovu značajnu obljetnicu Hrvatsko filatelističko društvo Zadar, u suradnji s tvrtkom Nasadi. d. o. o. Zadar obilježilo je izdavanjem spomen - omotnice i prigodnog poštanskog žig koji će biti u uporabi 18. prosinca (petak) u pošti na Relji. Toga će se dana žig otisnuti na mnoge poštanske pošiljke te će tako informacija o ovoj značajnoj obljetnici za naš grad dospjeti u mnoge domove, tvrtke i ustanove u Hrvatskoj (i izvan nje). Jer poštanski žigovi nisu samo sredstvo za poništenje marke, nego i povijesni dokument. Nakon uporabe žig se šalje u Poštanski muzej u Zagrebu, gdje se čuva kao trajni poštanski dokument.

Spomen - omotnica je ukrašena detaljem s Gradskog groblja te lijepom prigodnom poštanskom markom iz serije Hrvatska flora, preko koje je otisnut ilustrirani prigodni poštanski žig. Motiv na marki prikazuje Tomasinijevu merinku (Moehringia tommasinii), rijetku i strogo zaštićenu biljnu vrstu. Marku je oblikovao Dean Roksandić, afirmirani grafički dizajner i samostalni umjetnik iz Zagreba, a idejnoga rješenja spomen - omotnice rad je Igora Černigoja.

Groblja su važna mjesta u ljudskim životima. Ona su mjesta za pokapanje, žalovanje, za tiho razmišljanje, ali i kao zeleni prostori. Na internet stranici tvrtke Nasadi d.o.o. (čija djelatnost je i pružanje pogrebno-grobljanskih usluga) se navodi da je Gradsko groblje Zadar osnovano 1820. godine kada je zbog opasnosti od širenja bolesti zabranjen ukop unutar gradskih zidina (do tada su se ukopi obavljali unutar crkava ili oko njih). Prvi ukop na groblju datira iz 1821. godine, a najstariji sačuvani nadgrobni spomenik je iz 1822. godine. Kapelica na groblju izgrađena je tek 1866. godine, a lijevo i desno od nje sagrađene su arkade s grobnicama. One su, kao i kapelica, naslonjene na ostatke rimskog akvadukta koji je s Vranskog jezera dovodio vodu u grad. Neke grobnice izgradio je poznati hrvatski kipar Ivan Rendić.

Danas Gradsko groblje predstavlja jedno od najljepših groblja u Hrvatskoj pa je kao takvo 2015. godine primljeno u ASCE - Udruženje znamenitih groblja Europe (broji 179 groblja iz 23 europske zemlje). Gradsko groblje Zadar kao član ovog udruženja uvršteno je u inovativni turistički proizvod, tzv. Europsku grobljansku rutu kojom se organiziraju brojni turistički posjeti. Putovanje ovom rutom posjetiteljima zapravo omogućuje otkrivanje lokalne, nacionalne i europske kulturne baštine u mirovanju na grobljima mnogih zemalja Europe, a pomaže i u podizanju svijesti europskih građana o važnosti značajnih europskih groblja i o potrebi njihova očuvanja.