Ples u Zadru digli smo na razinu kakva je u Hrvatskoj, cure su se vratile, imamo plesnu sezonu, a dobili smo i dvije velike plesne nagrade Hrvatskog glumišta, tako govori Sanja Petrovski, voditeljica Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa (GŠ BB) u kojoj se pripremalo obilježavanje pola stoljeća škole plesa u Zadru. Premda je ravnateljica Glazbene škole, Branka Višić Karavida već rezervirala i dvoranu na Višnjiku, zbog korone, svečanost plesnog obrazovanja u Zadru prebačena je 2021. godinu.

Pri toj školi je prije 50 godina nastala jedna od najstarijih škola suvremenog plesa u Hrvatskoj. O tom je Sanja Petrovski pisala u monografiji GŠ BB, podsjećajući na povijest plesne škole od Kuzme Beovića do današnjeg Odjela koji ima šestoro plesnih koreografa i dvoje korepetitora. Osnovana je i srednja plesna škola te odjel u Preku, napominje ravnateljica Višić Karavida.

Iz te plesne škole, nastale su današnje zadarske plesne udruge, neki plesači postaju profesionalni plesni umjetnici: Petra Hrašćanec, Lada Petrovski Ternovšek, Filipa Bavčević, Marin Lemić...a vrhunac zadarske plesne scene su dvije nagrade Hrvatskog glumišta koje su dobili Matea Bilosnić i Marin Lemić.

Sve je počelo 1970. kada je tadašnja ravnateljica Marija Poklepović u suradnji s Vlastom Kaurić, plesnim pedagogom i koreografom, ostvorila odjel kao samostalnu školu suvremenog plesa koji se programom oslanjao na zagrebačku matricu. Mlada nastavnica koja je pokazala želju doći u Zadar jest vrlo talentirana Ankica Kosanović, kasnije Tomić koja je netom završila Školu za balet i ritmiku i kratko vrijeme plesala u Zagrebu u Studiju za suvremeni ples. Škola je radila u prostoru bivšeg baletnog studija u Kneževoj palači. Prve godine nakon audicije u matičnoj knjizi zabilježeno je 11 učenika.

U ovoj nastavnoj godini je 55 učenika u programu za osnovne škole suvremenog plesa, koja traje četiri godine, navodi Petrovski. Ona podsjeća kako su osim Ane Tomić u školi do 91. godine radili i nastavnici Sanja Vidović, danas Petrovski, Sanja Ranković, danas Brebrić, Vlasta Marotti Hrašćanec te nikad prežaljena Nives Šimatović Predovan.

Nakon granatiranja i rušenja škole, Ana Tomić odlazi, a škola nalazi na inicijativu ravnateljice Đurđice Andrović svoje mjesto u bivšoj vojarni van centra grada gdje ostaje do danas.

Njezina nasljednica na mjestu ravnateljice, Branka Višić Karavida napravila je veliki iskorak u plesnom obrazovanju nakon 40 godina. Ona je  pokrenula postupak uvođenja srednjoškolskog programa suvremenog plesa 2009. godine. Trajalo je to sve do kraja 2011. srpnju 2012. održana je audicija i u prvi razred u klasi Jasne Frankić Brkljačić upisano je 15 učenica.

Od tada svake druge godine upisuje se nova generacija učenica u srednju školu suvremenog plesa u kojoj je do danas maturiralo 16 učenica. To je dovelo do eksplozije različitih aktivnosti na odjelu: od seminara, gostovanja, plesnih festivala kao što su " Za Nives" i "Večeri plesne minijature"...

Otvaranje srednje škole suvremenog plesa utjecalo je na povećanje kvalitete izvedbene plesne umjetnosti u gradu Zadru, porast kvalitetnih plesača kao i na obnavljanje nastavničkog kadra u Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar.

Glazbenu školu godinama je pohađao velik broj učenika putnika s otoka Ugljana. Potaknuta time, kao i interesima i potrebama učenika, ravnateljica Škole, Branka Višić Karavida uspjela je uz podršku svih koji su to mogli, 2008. godine osnovati područni odjel glazbenog i plesnog odjela Škole u Preku. . Već u jesen u pripremni razred za osnovnu školu upisuje se 18 učenica kojima predaje nastavnica Jasna Frankić Brkljačić.

Slijedeće godine nastavu suvremenog plesa i klasičnog baleta preuzima Tanja Stipčević, stalno zaposlena u UŠ Franje Lučića u Velikoj Gorici. Tanja Stipčević entuzijastički je prionula poslu i narednih osam godina, putujući tjedno na relaciji Zagreb - Preko kako bi održavala nastavu, odgojila generacije otočkih plesačica upisujući svake druge godine novu generaciju učenica. Uz nju , na odjelu je i prof. Adriana Maretić zadužena za nastavu predmeta - glazba. 

Tanji se na odjelu 2014. godine pridružuje Darko Brkljačić koji preuzima nastavu klasičnog baleta. 

Završetkom školske godine 2015/16 Tanja Stipčević oprostila se od svojih otočkih učenica. Na njeno mjesto dolazi Bernarda Klarin, maturantica prve generacije srednje škole suvremenog plesa, navodi ravnateljica Škole.

U Glazbenoj školi B. Bersa bacili su sve na valcer koji se nastavlja plesati i u drugoj polovici njihovog stoljeća. Velika obljetnica i značaj plesnog odjela te škole, u kulturnoj javnosti Zadra nigdje nažalost nije istaknuta, a korona nije za sve kriva.