Ako mislite da COVID - 19 i filatelija nemaju ništa zajedničko, grdno se varate. Sve više država u svijetu izdaje poštanske marke na temu borbe protiv ovog samodopadnog virusa te nema sumnje da će se filatelisti diljem svijeta uskoro okrenuti sabiranju poštanskih maraka na temu COVIDA - 19, virusa koji je uneredio gotovo cijeli svijet.

Zanimljivo je da prvu poštansku marku na temu koronavirusa nije izdala "prvooptužena" Kina, već Iran. Suočeni s optužbama da se umanjuje opasnost od posljedica koronavirusa, iranska državna pošta 17. ožujka 2020. izdala je prigodnu poštansku marku u počast medicinskim radnicima kao prvim borcima protiv izbijanja koronavirusa u toj zemlji. Marku je tijekom svečanog emitiranja državnih vijesti predstavio sam iranski predsjednik Hasan Rouhani. Marka prikazuje liječnika zajedno s ostalim zdravstvenim radnicima, vojnika koji nosi plinsku masku i stilizirani prikaz virusa. Smatra se da je to prva marka na temu COVIDA -19 na svijetu.

Dva mjeseca nakon Irana (11. svibnja) reagirala je i Kina. Kako bi se, kako se ističe, pokazalo poštovanje borbenom duhu Kineza u njihovoj borbi protiv COVID-19, kineska pošta izdala je seriju od dvije marke. Prva marka prikazuje ljude koji su radili na prvoj crti bojišnice, uključujući medicinare, znanstvenike, policiju, komunalne radnike, dobrovoljce i vojnike Narodnooslobodilačke vojske, prepoznajući njihov doprinos. Pozadina marke prikazuje zrakoplove, teretne brodove, kamione i brze željeznice koji su raspoređeni kako bi pružili hitnu pomoć provinciji Hubei. Druga marka prikazuje medicinskog radnika opremljenog osobnom zaštitnom opremom. U pozadini je poznati toranj "Žute dizalice", drevna građevina i orijentir grada Wuhan. Marke također imaju "skrivene informacije" koje se mogu pregledati skeniranjem maraka tehnologijama proširene stvarnosti na aplikacijama za pametne telefone kao što su Alipay ili WeChat. Za ove dvije marke kupci trebaju izdvojiti 2,4 juana (34 američka centa). Marke su tiskane i nakladi od 14.5 milijuna primjeraka.

Na dan puštanja maraka u promet u glavnoj pošti najvećeg grada Kine, Šangaju (26,3 milijuna stanovnika) bila je neopisiva gužva. Građani su strpljivo čekali u redu, neki i cijelu noć. Prvi koji je dobio nove marke posvećene COVIDU- 19 bio je osamdesetogodišnji filatelist prezimena Xie.

Vrijedi spomenuti i marku Kneževine Monaco na kojoj je ispisan dio poruke koju je stanovnicima poslao princ Albert II. u kojoj se poziva na "strpljenje, samopouzdanje, hrabrost i solidarnost".