U Muzeju antičkog stakla danas je otvorena prva samostalna izložba Zvonimire Karavida "Staklene periske". Riječ je o mladoj zadarskoj umjetnici koja je do sada sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi, a ovog puta imala je priliku prvi put se predstaviti s nešto širim opusom svojih sada već prepoznatljivij staklenih uradaka.

- Periska me je kao inspiracija zaokupila pred oko tri godine, ali je tek prošle godine privukla veći interes, kada je ova vrsta došla u fokus javnosti zbog problema s kojim se našla u prirodi, rekla je Karavida uoči izložbe.

Tehnika rada je staklena fuzija - nakon rezanja prozorskog stakla na njega stavlja teksture u prahu, a zatim ih peče na visokoj temperaturi cijelu noć, hladi... Zbog komplicirane tehnike postupak izrade jedne periske traje i po nekoliko dana.

- Staklo je zanimljiv materijal, proziran, krut, a na visokim temperaturama podatan, sve u svemu zanimljiv za rad. Dosta toga odradim u glavi prije nego pristupim nekoj završnoj skici. Veseli me da je moja inspiracija potakla ljude na razmišljanje o očuvanju okoliša te potrebi očuvanja ovih predivnih školjki, zaključuje Zvonimira.

Zvonimira Karavida rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je smjer Kiparstvo u klasi Mladena Mikulina na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Diplomski rad uz mentorstvo prof. Antona Vrlića izradila je u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Nakon otvaranja izložbe predavnja o periski u muzeju je održala dr. sc. Bruna Petani, članica tima Sveučilišta u Zadru koji istražuje njezin pomor u Jadranu.

Nažalost, sve je manje nade da će se vrsta sama uspjeti održati u svojim staništima - parazit Hapolosporidium pinnae i bakterija iz roda Mycobacterium, koje su zajedno prisutne u više od 90 posto uginulih periski, "očistile" su podmorje od njih. Napori znanstvenika sada su usmjereni na eventualno prikupljanje mlađi (jedan takav pokušaj u tijeku je u podmorju Telešćice) te držanju zdravih jedinki u akvariju, kako bi se u jednom trenutku pokušalo s repopulacijom u prirodnom staništu.