Društvo hrvatskih književnika ove godine slavi svoj 120. rođendan. Tim su povodom Hrvatsko filatelističko društvo Zadar i Društvo Hrvatskih književnika - Ogranak u Zadru izdali prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji će biti u uporabi 2. rujna (srijeda) na šalteru u glavnoj pošti na Relji. Ideju za ovo izdanje dali su bivši predsjednik zadarskog ogranka, prof. dr. sc. Robert Bacalja i aktualni predsjednik, nedavno preminuli zadarski književnik i publicist, Ivica Đovani Matešić Jeremija.

Omotnicu ukrašava logo Društva te poštanska marka s prikazom hrvatskog književnika i dramskog pisca Slavka Kolara (serija Znameniti Hrvati) preko koje je otisnut prigodni poštanski žig. Dizajn marke potpisuje Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba. Autor idejnoga rješenja prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga je Igor Černigoj.

 

Prigodni poštanski žig u uporabi je 2. rujna u pošti na Relji

Nakon uporabe žig će završiti u Poštanskom muzeju u Zagrebu, gdje će se čuvati kao trajni poštanski dokument. Jedan broj prigodnih omotnica namijenjen je središnjici Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.

Društvo hrvatskih književnika osnovano je 22. travnja 1900. nakon što je godinama u okviru Društva hrvatskih umjetnika postojao Klub hrvatskih književnika. Dana 17. ožujka 1900. Vlada je potpisom bana potvrdila pravila budućega Društva. U tim se pravilima, među ostalim, utvrđuje svrha Društva: "...da se književnici udruže i podupru te da bez obzira na političke smjerove unapređuju hrvatsku književnost, ... da zaštićuje interese i ugled književničkog staleža" i "...da potpomaže članove i njihovu siročad." Ubrzo se u Društvu pokreće živa nakladnička djelatnost koja ne prestaje do naših dana. Organiziraju se književni susreti, predavanja, nagrade i dr. Danas Društvo uz središnje tijelo u Zagrebu djeluje i u svojim ograncima po cijeloj Hrvatskoj : Ogranak slavonsko-baranjski; Istarski Ogranak; Ogranak Rijeka; Ogranak Zadar; Ogranak Split; Ogranak Čakovec i Podravsko-prigorski ogranak. Društvo hrvatskih književnika čine 533 člana.

Hrvatsko filatelističko društvo Zadar Društvu Hrvatskih književnika zahvaljuje na suradnji i čestita 120. obljetnicu postojanja.