Nakon doživljaja Mediterana kojeg su za 40 - ak sretnika upriličili Marta Kolega i Zlatko Ratkajec, trebalo je da se slegnu zvukovi, riječi i emocije kojima su umjetnici oslikali taj bogati bazen ljudske civilizacije.

Samo mjesto njihovog koncerta, na Musapstanu, turskom nazivu, prizvao je dio mediteranskog prostora, istaknula je dr. Suzana Perinčić predstavljajući glazbenike gostima koji su imali privilegiju doživjeti ljetnu večer za pamćenje.

Glazbeno- geografska šetnja nazvana Mediteraneo bila bi nemoguća bez Predraga Matvejevića i njegovog Mediteranskog brevijara.

Marta, kojoj je kualjski materinji jezik, sa svojim svestranim obrazovanjem, prenosila je misli Matvejevića sa savršenom dikcijom između pjesama koje je izvodila u pratnji Zagrepčanina Zlatka Ratkajeca. Nakon stvarnih putovanja stazama Mediterana, dvoje umjetnika je sa svojim glazbenim umijećem, izborom pjesama prenijela sve osjećaje koje pobuđuje to sredozemeno podneblje.

Pjesme na turskom i izraleskom, Marta je prevodila radi boljeg razumijevanja bez obzira što je njihova sintaksa malo nam čudna, kazala je profesorica engleskog i komparativne književnosti.

 


View on YouTube

 

Osim što se pjesmom prebacivala s jezika na jezik, glazbenica Marta je uz gitaru pokazala svoje umijeće na violini i uz tamburin. Violinu je učila svirati u zadarskoj Glazbenoj školi gdje počela pjevati u Djevojačkom zboru kojeg je tada vodila Branka Višića Karavida od koje je puno naučila, otkrila je Marta. Ona je svoje talenate u međuvremenu brusila i pretvorila u pravi dragulj.

 


View on YouTube

 

Marta Kolega je Kalima ovog ljeta pokrenula umjetničku organizaciju Uarti i sretna je što može nastupati barem u uskom zadarskom krugu kada njezin program Mediteraneo još nije uspio se proširti na nova mjesta. Nije korona opravdanje za bjekstvo od nje koju može pružiti samo ispunjenje glazbenim putovanjem. A ono je uvijek bolji izbor u odnosu na virtualno u koje smo stjerani.