Teatro VeRRdi najavljuje peto izdanje Nosi se festivala 17. - 21. 8. 2020. s naslovom "Mediteran kao napet". Nešto poslije nego li je jučer Jure Aras medijima poslao tu najavu, stigla je vijest o smrti akademika Tonka Maroevića koji je trebao gostovati na tom zadarskom festivalu.

Objavljujemo najavu onako kako je bilo planirano  nepredvidljivosti života koji se još jednom potvrdio. Akademik Maroević bio je čest i rado viđen gost u Zadru, ali ovaj put neće govoriti o Mediteranu i Slobodanu Novaku s kojim je dijelio taj habitus, jer je jučer poslijepodne završio život na svom otoku Hvaru.

Danas  je Aras objavio kako će se program na kojem je akademik Tonko Maroević trebao sudjelovati održati bez njega i njemu u spomen, a u kojem točno formatu i s kojim točno gostima još se ne zna.

Najava koju je Jure Aras poslao prije objave ovako je izgledala:

Kritički i tvrdoglavo mnogoglavi Mediteran koji se ne uklapa ni u ideju dokolice imperija ni u ideju provincije mjesto je neosvojenog prostora ironične inteligencije preživljavanja za čiji opis svojim programima Teatro VeRRdi želi izboriti javnu riječ.

Kroz odabir predstava i u formatu diskurzivnog releja nakon predstava, razgovorima i tribinama istraživat će se specifičnosti Mediterana u odnosima dominacije moći i estetike etičnog i (ne)održivog u pismu Novaka, Krleže, Ivšića, Kranjčevića, Matvejevića, Shakespearea, Marraia, Turrinija... Uz kazališne produkcije Teatra VeRRdi, Bacača sjenki, Eurokaza i Teatra Punktum nastupaju i teoretičari znanosti i umjetnosti Tonko Maroević, Vjeran Katunarić,Tomislav Brlek, Marko Vučetić, Sven Marcelić, Antonija Mlikota. Goran Pavlić... Programaciju i vođenje festivala provode u suradnji teatrolozi Nataša Govedić, Igor Ružić i Mladen Bićanić u suradnji sa sociologom Hrvojem Pašalićem i voditeljem Teatra VeRRdi Jurjem Arasom.

Akademik Tonko Maroević jučer je preminuo u 78. godini

Program se odvija od 17. do 21. 8. od 21h u crkvi sv. Dominika i dvorištu Kazališta lutaka Zadar. Program otvara premijera Teatra VeRRdi "Školjka šumi" Slobodana Novaka, monodrama u izvedbi Maruške Aras i režiji Hrvoja Korbara u suradnji s Kunst teatrom dok će nakon izvedbe biti održan razgovor Nataše Govedić i Tomislava Brleka s Tonkom Maroevićem na temu Novakovštine i Mediteranštine u pismu i riječi.

Program podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Kazalište lutaka Zadar i Zd1.