Danas je s početkom u 11 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru, održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program i vizualni identitet 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu.

Konferencija je otvorena video premijerom Mobe Šime Dešpalja, skladbe koja je otvorila prvo izdanje Večeri davne 1961. godine, a koju prigodom ove velike obljetnice snimio Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.

Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković spomenuvši u uvodnom govoru kako je Glazbene večeri u sv. Donatu 1961. godine pokrenuo Pavle Dešpalj, i na njima inaugurirao Zadarski komorni orkestar, vođen snažnom vizijom da Zadar dobije svoj orkestar i koncertni prostor. Večeri su otvorene praizvedbom skladbe Moba koju je posebno za tu priliku skladao njegov otac Šime. Danas Večeri uživaju ugled jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, Zadarski komorni orkestar jednog od najboljih ansambala svoje vrste u zemlji, a crkva sv. Donata jedne od najposebnijih europskih glazbenih pozornica.


View on YouTube

Riječ je preuzela Dina Bušić, predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu, naglasivši da će ovogodišnje festivalsko izdanje održati u smanjenom obimu, s naglaskom na hrvatske izvođače i skladatelje, poglavito one s područja Zadra. Svečano otvorenje, koje će se održati 16. srpnja, obilježit će izvedba Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, zadarskog dirigenta svjetskoga glasa, dok će otvorenje biti popraćeno i izravnim prijenosom na Hrvatskoj radioteleviziji. Kao posebnu novost Bušić je istaknula kako su Glazbene večeri po prvi put u povijesti dobile zaokruženi vizualni identitet koji je sa svojim timom izradio prof. dr. sc. Feđa Vukić, redoviti profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rodom Zadranin koji je naglasio i emotivni angažman u ovom projektu.

Umjetnički voditelj Jurica Šoša zatim je ukratko predstavio program 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Posebno je naglasio programsku povezanost sa Zadrom na svim razinama - od izvođača gdje je mnogo zadarskih glazbenika, do skladatelja iz bogate glazbene povijesti Grada, pa će se na repertoaru tako naći djela Josipa Mihovila Stratika, Franza von Suppèa, Blagoja Berse, Pavla Dešpalja, kao i već spomenuta Moba njegova oca Šime.

Prezentacijom vizualnog identiteta, o čemu je više govorio Feđa Vukić, zaključena je tiskovna konferencija 60. Glazbenih večeri u sv. Donatu.