Nakon karantene, zadarski pisci nastavljaju tamo gdje su stali. Tako su ovih dana na dva portala za književnost i kulturu objavljene su poetske crtice iz zbirke "Vošta do Tokija".

- Izbor iz "Vošte do Tokija" koja je objavljena krajem 2019. u nakladi ZaPis-a objavila je Metafora.hr i Astronaut.ba. Mogu već sada najaviti i da će se u lipanjskom broju magazina Libartes naći i nešto što sam pisala u karanteni. Velik dio poetskih zapisa s Facebooka koje objavljujem pod hashtagom umjesto naslova ponovo me inspirirao ali ovaj put za jednu satiričnu formu. Naime, pisala sam svakodnevno, poluautobiografske zapise, jednu parodiju forme horoskopa, pod nazivom #VOŠTAdoWUHANA, poručuje autorica predsjednica udruge Zadarski pisci - ZaPis, Iva Pejković.

Pejković na društvenim mrežama (Vošta do Tokija) objavljuje i niz fotografija upravo iz ovog gradskog kvarta, dokumentirajući tako one skrivene i manje poznate detalje urbane cjeline, koja se neprestano mijenja zajedno sa svojim stanovnicima.

A kolege pjesnici i pisci iz udruge ZaPis također su bili aktivni za vrijeme najveće epidemije koronavirusa. Izolacija je očito urodila plodom. Iz tiska je izašla i zbirka priča zadarskih srednjoškolaca koju je uredio Mirko Jamnicki Dojmi, u suradnji sa Medicinskom školom Ante Kuzmanića.

Iva kaže kako najviše veseli činjenica da su ponovo pokrenuli svoj program, promoviranje knjiga i književne susrete. Zapisova članica sa zagrebačkom adresom Vlatka Basioli objavila je roman "Majka Distorzija" kojega udruga planira promovirati.

- Proljetna gostovanja su nam sva nažalost morala biti otkazana. Ipak, kulturna događanja sada se bude. Na poziv udruge Atribut gostovat ćemo 19. lipnja u Kninu u Centru za kulturu. Na ljeto planiramo u Zadru ugostiti jednog pisca, još smo u dogovorima. Pratit ćemo situaciju, vjerujem da ćemo tijekom srpnja i kolovoza nastupiti na barem još jednoj lokaciji, planirali smo da to bude Šibenik. Rujan će nam biti pun. Sudjelujemo na Kvartart festivalu, gostujemo u knjižnici u Salima kod Ante Mihića, sudjelujemo na Sajmu knjiga LookaBook, a 11. rujna predstavljamo naše tri zbirke u Rijeci, u popularnom Dnevnom boravku. Do kraja godine izlazi zbirka poezije Ivana Čeperkovića i knjiga Marija Padelina.

Pejković kaže kako se još uvijek udruga bori s dva problema: prostorom i distribucijom knjiga.

Nadaju se kako će svoj mali književni kutak pronaći u budućem Centru za mlade. Tu bi, naglašava, njihova udruga mogla organizirati i književni festival, radionice, pjesničke i tematske večeri, multimedijalne projekte... Na distribuciji vlastitih izdanja rade.

- Mala smo, ali snažna udruga, ovogodišnji proračun će nam kao i svima biti umanjen, ali morat ćemo se snaći. Svjesna sam da je sada kultura ponovo pala u drugi, ma sedmi plan. Fokusirani smo na gospodarstvo, očuvanje radnih mjesta, stižu nam i izbori pa možemo očekivati da će medijski prostor biti pod opsadom, ali čovjek je kulturno, socijalno i kreativno biće, vjerujem da kultura svoje puteve uvijek može naći. To se pokazalo u tim danima karantene - što nam to zaista treba i što nam stvarno počne nedostajati, kada podmirimo one najosnovnije potrebe - hranu, krov nad glavom, rad - prvo što želimo jest neka vrsta kulture!