Državni arhiv u Zadru pridružio se sedmom festivalu povijesti - Kliofestu, koji se ove godine održava od 12.-15. svibnja u virtualnom okruženju. Za tu prigodu arhivist Edi Modrinić priredio je virtualnu izložbu "Bakteriološki zavod u Zadru", koja donosi fotografije i novinske članke od njegovog osnutka koncem 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata.

Prvi kemijsko-bakteriološki laboratorij osnovan je u Zadru koncem 19. stoljeća. Vodio ga je mladi liječnik dr. Alfons Boara, a o njemu je pisao dr. Božo Peričić u Narodnom listu 1905. godine. Bakteriološki zavod otvoren je 1912. godine u sklopu Vojne bolnice u nekadašnjem samostanu klarisa sv. Nikole, na mjestu današnjeg Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. U to vrijeme bio je prva ustanova takve vrste u Dalmaciji. Zavod je bio opremljen suvremenim uređajima, materijalom i sredstvima. Imao je deset radnih soba u kojima su bili smješteni higijenski odjel, bakteriološki odjel, soba za istraživanje na životinjama, itd. U njemu su se mogle biokemijskim i mikrobiološkim metodama dijagnosticirati razne bolesti poput tada epidemiološki važne malarije, ali i drugih bolesti. Velike zasluge za otvorenje ovoga Zavoda imao je pokrajinski zdravstveni izvjestitelj dr. Karlo Vipauc.

Nakon Prvoga svjetskog rata Zavod nastavlja s radom u siječnju 1919. godine kao Higijensko-bakteriološki laboratorij. Zatvoren je 1923. te ponovno otvoren 1934. godine na istom mjestu pod imenom Higijensko-profilaktički laboratorij. U savezničkim bombardiranjima u Drugome svjetskom ratu zgrada laboratorija bila je teško oštećena, a sačuvalo se nešto laboratorijske opreme. Novi kemijsko-bakteriološki laboratorij otvoren je 6. listopada 1944. u maloj vili „Farmokemije" na Brodarici, gdje se tada nalazila ambulanta zapovjedništva mornarice. Tek otvorenjem bolnice laboratorij je započeo sa značajnijim radom.