U državnim ustanovama kulture u Zadru od ponedjeljka se radi u smjenama.

Tako je u Arheološkom muzeju, Državnom arhivu, Muzeju antičkog stakla te međunarodnom centru za podvodnu arheologiju. 

- Organizirali smo posao u skladu s uputama Ministarstva kulture, kako bi nas manje bilo na poslu, dok se prostor između mora dezinficirati. Radimo ono što se može u takvim uvjetima napraviti. Sva međunarodna istraživanja su otkazana i odgođena. Sudionike radionica iz Slovenije i Španjolske smo evakuirali na vrijeme, doznaje se od ravnatelja Mladena Pešića. Tužno je, dodao je ravnatelj tog UNESCO centra u Zadru.

Isti osjećaj dijele i djelatnici Državnog arhiva kojima je ravnatelj Ante Gverić u petak poručio vidimo se, kad se vidimo. Ta neizvjesnost, uz nešto informatičkih muka jutros, dijeli i ravnatelj Arheološkog muzeja Jakov Vučić. 

On je poništio i natječaj za voditelja marketinga na određeno vrijeme, zamjenu dok je njihova zaposlenica na porodiljnom. - Bilo je desetak kandidata kojima sam se ispričao, ali doista je besmisleno zapošljavati nekoga na to mjesto kada je Muzej zatvoren prema javnosti. Ovisno o situaciji, taj natječaj može biti ponovno objavljen, doznajemo od ravnatelja Arheološkog muzeja.

Muzej antičkog stakla je zatvoren za fizičke posjete, ali moguća je virtualna šetnja preko web stranice MAS-a i Muzeja kulture. U skladu s naputcima osnivača imamo organizirano dežurstvo, rekao nam je ravnatelj Hrvoje Manenica. To znači da on kao ravnatelj i muzejski tehničar svakodnevno obilaze muzejsku zgradu na Muraju u kojoj se rotiraju po dvoje djelatnika dnevno. Peć za puhanje stakla u MAS-u se održava. Staklopuhač Marko Štefanac je doma jer, prema riječima ravnatelja, nema potrebe da radi nove suvenire, dok Antonia Gospić kod kuće, gdje ima vlastiti studio, izrađuje nakit od stakla.