Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru pripremio je program za Noć muzeja koja se održava u petak.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je što će se u prostoru nekadašnje crkve sv. Nikole održati jako zanimljiva dječja radionica „Potraga za potopljenim blagom".

- Podvodna arheologija za mnoge je ljude izuzetno egzotična grana znanosti. Iako su svi čuli da naše more skriva brojne brodove koji su u drevnim vremenima potonuli u morske dubine, malo ljudi zna kako se priča o tim događajima rekonstruira Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru posjetiteljima će na dječjoj radionici „Potraga za potopljenim blagom" koja se održava od 19 do 20 sati predočiti kako se odvija podvodno arheološko istraživanje, javljaju iz međunarodnog centra.

Djeca će uz vodstvo stručnjaka moći iskopavati pješčane slojeve na improviziranom morskom dnu u kojima se očekuju arheološki nalazi koje će mali stručnjaci potom morati dokumentirati i zapakirati. Privremeni dječji podvodni arheolozi svoje će nalaze potom predati svojim kolegama malim restauratorima koji će otkrivene nalaze restaurirati i rekonstruirati u čemu će im pomoći stručnjaci iz odjela za restauraciju MCPA Zadar.

U galeriji podvodne arheologije MCPA Zadar posjetitelji će od 18 do 1 sati moći razgledati izložbu na kojoj će podvodni arheolozi dočarati rezultate podvodnih arheoloških istraživanja koje je do sad Centar proveo. Na izložbi su izloženi najzanimljiviji nalazi iz tih istraživanja, a priču o istraživanju i o svakom nalazu moći će se doznati kroz stručno vodstvo podvodnih arheologa MCPA Zadar. Svaki stoti posjetitelj Galerije biti će nagrađen prigodnom nagradom.

Posjetitelji će imati priliku razgledati i unutrašnjost skrivene barokne ljepotice, nekadašnje crkve sv. Nikole. Uz stručno vodstvo dobiti će uvid u dio bogate prošlosti koju ovaj prostor baštini. Bakljama osvijetljeni ostaci baroknih ukrasnih elemenata stvaraju poseban ugođaj koji posjetiteljima ostaje u neizbrisivom sjećanju.

Zaronimo u petak zajedno u tajne podvodnih nalazišta, pozivaju iz MCPA Zadar.