Plemenita periska na rubu je izumiranja u Jadranskom moru - sve su jedinke uginule u središnjem i južnom Jadranu, uključujući i Park prirode Telašćica, a još postoje pokušaji da ju se oživi i zadrži na sjevernom Jadranu. Istovremeno s ovim izumiranjem jedna se zadarska umjetnica, Zvonimira Karavida, počela baviti izradom - staklenih periski. Dok su one pod morem nesmiljeno izumirale, u njezinom ateljeu su se svakodnevno rađala nove, a dio njih javnost je jučer mogla vidjeti na izložbi radova u Kapetanovoj kuli. S njom se predstavila i druga zadarska "makerica", Dominique Vrkljan, koja se bavi izradom svijeća od soje.

Zvonimira je zadarska kiparica koja već neko vrijeme radi staklene skulpture inspirirane Mediteranom. Kada je ušla u more i izbliza upoznala periske, fascinirale su je svojom veličinom i izgledom. Za razliku od drugih školjkaša, koji su polegnuti, ona stoji uspravno i dom je različitih morskih organizama. I sada, kada su u podmorju ostale samo ljušture, na njima se okupljaju mali morski organizmi.

- Radim ih tehnikom staklene fuzije, što znači da nisu rađene u kalupu, već staklo ulijevam u podlogu, načinjenu od različitih predmeta koje sam pronašla. Tako staklo dobiva reljef, teksturu koju imaju u moru. Dugo sam pomišljala o prirodi i moru i našla svoj izraz u izradama ovih staklenih periski, kaže Zvonimira Karavida, čiji se radovi mogu i kupiti preko Instagrama.

I drugoj makerici Instagram je glavni kanal promidžbe uradaka, a to su svijeće od soje. Dominique kaže kako su ove voštanice biorazgradive, gore dulje od parafinskih svijeća i zdravije su. U njih ulijeva različita eterična ulja kako bi imale i lijep miris.

- Krenulo je ove zime kao hobi, a negdje u lipnju kao posao kojim bih se mogla baviti. Bilo je dosta interesa, a pogotovo u ovo blagdansko vrijeme, jer su idealne kao božićni poklon. Cijena jedne svijeće je između 50 i 75 kuna, ovisno o vrsti i mirisu, kaže Dominique.

Oni koji su bili u Kapetanovoj kuli mogli su se upoznati s ovim dvjema talentiranim Zadrankama i njihovih uracima, a oni koji nisu mogu to napraviti preko društvenih mreža.