U Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru večeras će se održati javno predavanje „Žene i mediji: turske sapunice u Hrvatskoj" mr.sc. Mirka Petrića s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. 

Gledate li turske televizijske serije? Zašto vas privlače „sapunice"? Na ova pitanja, koja se posljednjih godina često postavljaju ženama u Hrvatskoj, pokušat će odgovoriti mr. sc. Mirko Petrić, viši predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. U tom će predavanju iznijeti i raspraviti rezultate kvalitativnog istraživanja provedenog na temu ženske potrošnje medijskih sadržaja kojima se često spočitava trivijalnost i kulturna bliskost „Balkanu".

Kvalitativna građa prikupljena istraživanjem upućuje na to da intervjuirane žene ne gledaju turske serije stoga što kao „kulturno bliske" prepoznaju „svijet života" prikazan u njima. Njihova su čitanja medijski pismena, a „trivijalni žanr" pokazuje se poticajnim predloškom za učenje i reflektiranje o svijetu i kod visokoobrazovanih žena.

Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija" u organizaciji Odjela za sociologiju. Istraživanje na kojem se temelji predavanje provedeno je unutar projekta „Relacijski rodni identiteti: modernizacijske i razvojne perspektive".