Prije mjesec dana u talijanskom Bergamu održan je sastanak međunarodne koordinacijske skupine UNESCO-a za gradove koji su na listu svjetske zaštite i baštine upisani kao „Venecijanski obrambeni sustavi 16. i 17. stoljeća".

Na tom je sastanku je rečeno kako dvogodišnje izvješće prema UNESCO-u sve gradove obvezuje da ga podnesu do 1. prosinca. S obzirom da se u zadarskoj javnosti ne zna tko je nadležan za upravljanje bedemima, a zna se da ih pojačano u ime Ministarstva kulture, štite konzervatori, pitali smo tko će podnijeti izvještaj. Njega će, prema odgovoru iz Grada Zadra, kao izvještaj Gradonačelnika podnijeti više odjela:

"Izvješće zajedno u koordinaciji priprema više UO Grada Zadra: UO za kulturu i šport, UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, UO za EU fondove, UO za komunalne djelatnosti i UO za gospodarenje gradskom imovinom te će nakon izrade biti poslano gospodinu Brunu Dikliću iz Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture", rečeno je u Gradu Zadru.

Pitali smo i koja je sada uloga posebnog savjetnika ministrice kulture, umirovljenog konzervatora Miljenka Domijana, oko UNESCO-ve zaštite zadarskih bedema.

"Miljenko Domijan predsjednik je Koordinacije za praćenje projekta od strateškog interesa za zaštitu, obnovu, očuvanje i revitalizaciju kulturne baštine Grada Zadra s posebnim naglaskom na poštivanje kriterija vezanih uz UNESCO zaštitu Grada Zadra. Za sudjelovanje na međunarodnim konferencijama, kao predstavnik Grada Zadra, gospodin Domijan ima pravo na dnevnicu, navodi se u odgovoru iz gradske uprave. Prije nego se podnese službeni izvještaj podnese nadležnima u UNESCO-u, u Bergamu je o učinjenom govorila prvi put pročelnica za kulturu Dina Bušić.

Na stranici Grada Zadra je objavljeno kako je ona "predstavila dovršene i započete aktivnosti Grada Zadra kroz 2018. i 2019. godinu, a koji će kroz mjesec dana postati dijelom zajedničkog izvješća svih gradova. Cijeli niz aktivnosti, među kojima se ističu projekt financiran iz Europskih strukturih i investicijskih fondova „Zadar baštini", a koji uz obnovu Kneževe i Providurove palače u svom obuhvatu ima i uređenje i revitalizaciju Bedema zadarskih pobuna; sanacija nekoliko pojedinih dijelova zidina; postavljanje zaštitnih stupića u svrhu izmještanja parkirališnih mjesta, a sve kako bi se otvorila vizura bedema i izrada nekolicine projekata u svrhu sanacije, naišle su na odobravanje sudionika ovog operativnog sastanka, objavljeno je prije pisanog izvještaja iz Grada Zadra.

A što je s planom upravljanja u buffer zoni, kojeg je za kontaknu zonu obavezan izraditi Grad Zadar i poslati ga UNESCO-u?