Novu kazališnu sezonu u HNK Zadar otvorit će 17. listopada Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom Ja od jutra nisam spavao.

Kao i svake godine, dramska sezona imat će 10 gostovanja, a zadarsko kazalište napravit će dvije vlastite produkcije. Težište u izboru predstava, koje su svježe, stavljeno je na komediju, jer je zadarska publika pokazala da je voli više nego dramu. A to što su lani otkazana dvije predstave više je sila na koju u HNK zadar ne mogu utjecati.

Okosnica je to današnje kratke najave sezone u HNK Zadar. Premijere dramskih naslova Tri verzije života Hanibal podzemni, predstavio je ravnatelj Renato Švorinić uz napomenu kako će publika ove sezone imati prilike vidjeti dva komada Miroslava Krleže - Leda i Kraljevo (izvedba HNK iz Mostara).

Dramska producentica Jadranka Svaguša istaknula je svoje favorite u ponuđenom programu: Mala Moskva napravljena u koprodukciji dva splitska teatra i splitsku Ciglu koja je kao ratna drama postavljena u Gavelli. Ne bi otkrivala ostalo, rekla je dramska producentica na konferenciji za novinare sazvane zbog najave kazališne sezone.

Prvu premijeru na kojoj se već počelo raditi, predstavila je radateljica Nina Kleflin. Tri verzije života u odnosima dva bračna para koje igraju Žana Bumber, tamara Šoletić te Alen Liverić i Davor Jureško. Novija je to drama poznate francuske autorice Yasmine Reza. Ona se poigrava s time da nam jako male nijanse mogu uvelike izmijeniti život pa tako ćemo i ovdje u predstavi vidjeti tri verzije života, tri načina na koje jedna situacija može se promijeniti. Zanimljiv, zabavan, britak humor i jedan čudan spoj promišljenog intelektualističkog komada i komedije, kazala je redateljica Klefin koja je već radila za HNK Zadar.

Kao i Slovenac Matjaž Latin koji će nakon Tarzana, koji i dalje putuje po festivalima, napraviti na proljeće Hanibala - komad suvremenog bugarskog autora Hriste Bojčeva. Prema riječima ravantelja Švorinića, to je jedna vrlo britka satira o suvremenom kapitalizmu, o novcu kao vladaru svijeta. Ravnatelje HNK Zadar najavio je podjelu uloga sa zanimljivim gostima...