"Climbing book" (Penjajuća knjiga) označava početak suradnje Nacionalnog parka Paklenica i Gradske knjižnice Zadar. Radi se o "bookcrossing"-u (dobrovoljnoj razmjeni knjiga). Bookcrossing je globalni pokret koji podrazumijeva praksu ostavljanja knjiga na prometnim mjestima kako bi ih ljudi mogli slobodno uzeti, pročitati i potom dijeliti dalje.

Nacionalni park Paklenica osigurao je sredstva za provođenje projekta, a u prostoru recepcije i policu za knjige. Posjetitelji Nacionalnog parka Paklenica mogu potpuno besplatno uzeti knjige s police, pročitati ih i potom ostaviti na nekom drugom bookcrossing mjestu, dati nekom prijatelju, ili jednostavno poštom poslati nazad. Na svim knjigama naznačena je adresa na koju se mogu vratiti.

Knjige za početni fond projekta, ponajviše beletristiku na engleskom jeziku, osigurala je Knjižnica, a pobrinula se i za naziv i grafički identitet projekta. "Climbing book" naslanja se na projekte "Flying book" kojeg zajednički provode Gradska knjižnica Zadar i zadarska Zračna luka od 2015. godine i "Sailing book" koji se odvija u suradnji s Tankerkomerc Marinom Zadar od 2017. godine.