Iz Narodnog muzeja  najavili su program događanja u srpnju uz izložbu Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija. Program započinje u četvrtak, 4. srpnja modnim performansom u Kneževoj palači s početkom u 20 sati.

Ja, Dali! - besplatno stručno vodstvo uz plaćanje ulaznica. Doživite izložbu „Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija" uz glumca koji će vas provesti kroz izložbu glumeći Salvadora Dalija. Stručno vodstvo se odvija u prvom licu uz pregršt iznenađenja i zabavnih činjenica o životu samog Dalija. Vodstvo se održava na hrvatskom i engleskom jeziku (ovisno o grupi posjetitelja)
Termini stručnog vodstva: srijeda (10.7., 24.7., 7.8., 21.8.) u 20h i subota (20.7., 3.8.,17.8., 31.8) u 11h

Četvrtak, 4. srpnja 2019. s početkom u 20h 

MODNI PERFORMANS

Predstavljanje autorskih odjevnih kreacija nastalih na radionicama zračnog kista koje se izvode u sklopu izložbe Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija u izložbenom prostoru Kneževe palače (Edukativna dvorana).

Kolekciju su osmislile polaznice na poziv mentorice radionice i uz njeno stručno vodstvo je realizirana. Posebnost je da su polaznice različitih interesnih područja i zanimanja, povezane ljubavlju za modu i umjetnost. Radionica zračnog kista je razvijena u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u nastajanju koji se bavi područjem dizajna odjeće, kostimografije i tekstila. Inspiracija za radionice i kolekciju je izložba Salvadora Dalija i nadrealizam u umjetnosti.

Kolekciju će u obliku modnog performansa predstaviti same kreatorice. Kreacije će nakon programa biti izložene u Edukativnoj dvorani.

Kreacije su osmislile i realizirale polaznice: Hanja Kresović (odgojiteljica), Jelena Obad (odgojiteljica, profesorica engleskog jezika), Zvjezdana Palčok (odgojiteljica), Irena Baković Marušić (akademska slikarica, profesorica ŠPU Zadar), Ivana Rogić Kraljev (modna dizajnerica), Zizi Kurtin (modna dizajnerica), Ljiljana Marić (umjetnica ručnog rada), Morena Vlaho, Ivan Ganzulić, Stošija Tomaš (srednjoškolka), Vlatka Vučić-Marasović (pomoćnica pročelnice Odjela za informiranje Zadarske županije)
Mentorica: Kostimografkinja Marija Šarić Ban

Petak, 5. srpnja u 10h (atrij Kneževe palače)

Press konferencija za plesno dramsku predstavu Alisa i Bijeli zec u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.
U atriju Kneževe palače plesači Zadarskog plesnog ansambla izvest će odlomak Igra Kroket iz navedene predstave.
Zadarski plesni ansambl plesno-dramska predstava Alisa i Bijeli zec prema priči Alisa u zemlji čudesa, Lewis Carroll
U nagloj šutnji, osvojeni pričom, u mašti slijede, svuda dijete iz snova što se kreće kroz zemlju punu čuda- i čas povjeruju priči, čas misle da je luda.
Predstava govori o željama, odrastanju i nadi, o snovima i drugoj stvarnosti. Radnja se odvija u dalekoj budućnosti. Predstava je inspirirana pop artom i nadrealnom umjetnošću, modernim i suvremenim umjetničkim pravcima i ikonama 20. i 21. stoljeća. Kroz sinergiju pokreta, likovnosti i kazališta, propituju se razne estetike nudeći nova rješenja u što se odlično uklapa autorska glazba Davora Gopca. Odlučili smo se za ovakvu preradu Alisinih priča koje smatramo da nisu namijenjene samo djeci kao lektira, niti su to priče o nerazumnim djetinjim maštanjima. Od kad je Carroll objavio priču o Alisinim pustolovinama, puno se stručnjaka, pjesnika i vizionara bavilo otkrivanjem njenih fantazmagorija. Otkrivali su sve novija značenja, na djelo su se pozivali nadrealisti, dadaisti, psihoanalitičari, ljubitelji nonsensa i crnog humora, logičari i filozofi, istraživači književne metode toka svijesti, svrstali su djelo u prethodnike Einstenovih teorija, u začetnike psihodeličnih i underground kreacija, a u svoje priče direktno su ga umetali pisci Asimov, Breton, Albee, Jean Ray, Agatha Christie, Borges i drugi. Predstavu izvode plesači Zadarskog plesnog ansambla. Predstava je namijenjena prvenstveno djeci i mladima, no izuzetan je materijal i za odrasle. 

STVARALAČKI TIM :
Dramaturgija i režija: Marija Šarić Ban/Sanja Petrovski
Koreografija: Sanja Petrovski i ansambl
Kostimografija/scenografija:Marija Šarić Ban
Plesači ZPA: Natali Perić, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Marta Huber, Ruby Ivosić, Tea Vuksan-Ćusa, Marija Pehar, Sara Jusup, Anđela Matulić, Nina Pavić, Ema Rukavina, Katarina Trošelj
Polaznici DramaPlus: Vito Sikirić, Borna Vitlov, Ivan Šarlija, Lena Jakšić, Tomislav Šango (voditelj Vinko Radovčić)
Glazba: Davor Gobac
Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski, Frane Papić
Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Shome

Predstava je nastala u suradnji ZPA sa HNK Zadar, KLZ Zadar i Narodnim muzejom Zadar u sklopu 25 godina Zadarskog kazališnog ljeta. Premijera će se održati 11.7.2019. u 20 i 30 h u KLZ.

Tema i inspiracija predstave odlično se uklapa uz izložbu Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija. Salvador Dali se okušao u različitim pravcima primijenjene moderne umjetnosti pa tako i u kazalištu, filmu i modi. Na području mode surađivao je sa modnom kreatoricom Elzom Schiaparelli (1935.) koja je kreirala modele prema njegovim slikama. I sam je koristio motive iz priče Alisa u zemlji čudesa. Bavio se temom sna, psihoanalizom i mistikom.

22. srpnja 2019. s početkom u 18h

Obilježavanje 100 godina od izvedbe baleta Trorogi šešir prema književnom djelu Alarcon, u izvedbi Ruskog baleta -trupa Djagiljev 1919.god.
Manuel de Falla: El sombrero de tres picos (Trorogi šešir) prema romanu Pedra Antonia de Alarcona. Koreografiju potpisuje Léonide Massine, a scenografiju i kostime Pablo Picasso. Trorogi šešir spaja klasicizam, modernizam i španjolsko ozračje u glazbi, sceni te koreografiji. Premijera je održana u londonskom Alhambra Theatre u izvedbi ruskog ansambla Ballets Russes pod vodstvom Sergeja Djagiljeva.
Na izložbi Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija, izložena je kompletna mapa grafika s prikazom kostima nastalih za potrebe izvedbe baleta Trorogi šešir. Balet s Dalijevim kostimima je izveden 1949. godine. Osim kostima za ovaj balet Dali je tijekom svog života skicirao i kostime za druge balete kao što su Labyrinth (1941), Bacchanale (1939), Gala (1961), Mad Tristan, El Cafe de Chintas, The Sentimental Colloquy (1944).


Od 1. srpnja do 15. listopada

Najbolja „Dalijevska" fotografija - natječaj za sve posjetitelje izložbe Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija. Tijekom posjete izložbe u Kneževoj palači (od 1.7. do 15.10.) fotografirajte se u „Dalijevskoj" pozi i objavite na svom Instagram i Facebook profilu uz obavezan #daliknezeva. Zapratite Instragram i Facebook profil Narodnog muzeja Zadar i očekujte nagrade. Nagrade će se dijeliti jednom mjesečno, a najbolju fotografiju će odabrati prethodno formiran stručni žiri.

Kreativne radionice: Inspiracija likom i djelom Salvadora Dalija i umjetnošću nadrealizma.
Likovne radionice (izrada magneta, crtanje, pronađi sliku, izrada predmeta od gline) Ponedjeljak od 17h do 19h i srijeda od 10h do 12h.

Radionice zračnog kista: Nadrealni Zadar. Modno crtanje i modna ilustracija, dizajn tekstila, oblikovanje uzoraka-pattern i dizajn odjeće. Tehnike izvođenja: zračni kist, kistovi za doradu u kombinaciji sa različitim crtaćim i slikarskim tehnikama.
Utorak od 9:30 h do 13:30 h i četvrtak od 17h do 20h.
Umjetnik na jedan dan - samostalne likovne radionice - besplatne za sve posjetitelje. Traju za vrijeme radnog vremena Kneževe palače i nije potrebna prethodna najava za njih.