U crkvi sv. Donata Arheološki muzej Zadar ugostio je izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu „Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho".

- Naši kolege, portugalski arheolozi ovom su izložbom zadarskoj javnosti predstavili dva dragulja povijesti Portugala. Riječ je o dva suprotna nalazišta. Dolina rijeke Coa prostire se na širokom prostoru i zapravo je riječ o arheološkom krajoliku u duljini od više od 20 kilometara gdje je pronađen niz uklesanih prapovijesnih crteža, a riječ je o paleolitičkoj umjetnosti. S druge strane, nalazište Lagar Velho u dolini Lapeto predstavlja jedan jedini nalaz, ali nalaza kostura jednog dječaka starog 29 tisuća godina. Ono što ga čini izuzetno značajnim je činjenica da je riječ o dječaku koji je spoj, odnosno hibrid između neandertalca i anatomski modernog čovjeka. Prije 20 godina kada je pronađen taj nalaz, izazvana je senzacija u arheološkom i antropološkom svijetu. Dječak je u međuvremenu postao svojevrstan nacionalni simbol Portugala, pojasnio je Sanjin Mihelić, direktor Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Sam čin ukopa dječaka u pripećku Lagar Velho pratio je složen ritual. Grob je pripremljen pomoću vatre, nakon čega je tijelo dječaka umotano u tkaninu obojanu okrom i položeno na pepeo te je uz djetetova stopala odložen mladi zec kao pogrebni dar. 

S druge strane dolina Côe predstavlja najveću koncentraciju poleolitičkih prikaza u stijenama na otvorenom sa ukupno 1305 ukrašenih stijena. U potpunosti istražene 132 lokacije donose 1115 paleolitičkih prikaza, većinom urezanih u okomitim površinama koje su formirale metamorfne stijene. Umjetnost se sastoji od prikaza velikih biljojeda koji su bili dio lokalne faune, pragoveda, planinske koze, jelena i divokoze.

Ovo je treće predstavljanje izložbe u Hrvatskoj. Krajem prošle godine izložba je otvorena u Arheološkom muzeju u Zagrebu i u Arheološkom muzeju Istre.

Podsjetimo, izložba je organizirana u suradnji s Leiria Museum and Municipality (Portugal), Archaeosciences Laboratory from Directorate General for Cultural Heritage (LARC|DGPC; (Portugal), Fundação Côa Parque (Portugal) i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Izložbu je otvorio veleposlanik Portugala u Republici Hrvatskoj Jorge Silva Lopes.