U povodu Festivala povijesti Kliofest 2019. Državni arhiv u Zadru, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest pozivaju vas na otvorenje izložbe projekta Courage. Izložba naziva "Arheologija otpora: otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj autora Nenada Bukvića i Teodore Shek Brnardić otvara se u izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru u utorak, 14. svibnja u 13 sati.

Glavni cilj međunarodnog projekta Courage bilo je otkrivanje različitih zbirki mnogobrojnih dokumenata i predmeta koji su u javnim institucijama ili privatnom vlasništvu svjedočili o "kulturnoj opoziciji", odnosno o kulturnim i društvenim praksama raznih skupina i pojedinaca koje su izražavale kritičko neslaganje s komunističkim režimom i njegovom kulturnom politikom, a čije su radnje mogle varirati od anonimnoga neslaganja (alternativni životni stil), prikrivenoga ili javnoga kritiziranja dominantne komunističke vlasti i njezina društveno-političkoga poretka, sve do otvorenoga otpora diktaturi u emigraciji u razdoblju od 1945. do 1990. godine.

Rezultat je „arheološkoga kopanja" po raznim kutijama i obavljenih intervjua sedamdesetak zbirki s područja Hrvatske i Slovenije opisanih u dvojezičnom mrežnome registru Courage.

Na izložbi su iz organizacijskih razloga predstavljene samo hrvatske zbirke. Da bi se iste što više iskustveno približile mogućim korisnicima, glavni je cilj izložbe predstavljanje ljudi koji su namjerno ili nehotice stvarali zbirke kulturne opozicije, skupljali građu ili kreirali sadržaj zbirki povezanih preko registra Courage. Preko deset tematskih cjelina o protagonistima kulturne opozicije posjetitelji će se možda više moći povezati sa samom temom i građom kulturne opozicije koja je ostala nepoznata i nezanimljiva široj javnosti, dijelom zbog nedostupnosti, a dijelom zbog političko-ideoloških predrasuda."

Na izložbi će biti izloženi odabrani dokumenti iz fondova Državnog arhiva u Zadru kojima će se pokušati prikazati djelić zadarske "kulturne opozicije" komunističkom režimu, ponajviše iz sedamdesetih godina.